Het Praathuis - The House of Talks

Het grootste & gezelligste postduiven forum van België & Nederland, waar "Duivensport een nog fijnere hobby is!" THUISBASIS van de DUIVENRUILCLUB!

Het is momenteel Vr Apr 23, 2021 19:42


Forumindex » ACTIVITEITEN & PROMOTIE » DUIVENSPORT PROMOTIE


Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten. U kunt geen berichten wijzigen of nieuwe reacties plaatsen.  [ 66 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Auteur
Zoeken naar:
Bericht

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Zo Aug 03, 2008 11:22 
Omhoog  
De column van 25 juli 2008

Ik zit weer lekker op kantoor van het tankstation waar ik werk, op de achtergrond muziek van Anouk( Modern World), prachtig, het is niet druk dus ik geniet met volle teugen.

Hans Eijerkamp belde net dat ze geklokt hadden van Chateauroux( zoon Chè 3e NPO), even later belde hij weer, ze hadden geklokt van Frankfurt a/d/ Oder, prachtig dat fanatieke duivengebeuren bij de familie Eijerkamp. Even later gaat wederom de telefoon of ik het al gehoord had van Gerard en Bas Verkerk, waarschijnlijk een nog betere uitslag( nu 8 bij de eerste 10 NPO) dan vorige week.
Dus ziet u mij al staan op het tankstation? Had u getankt bij pomp 4 mevrouw? Wilt u ook zegeltjes of airmiles? En ondertijd Hans aan de telefoon die me op de hoogte houd van alles wat er in duivenland gebeurt. Tussen de klanten door sms ik al deze tijden weer door naar Jelle, Peter, Dick, Rein etc etc.

Ook dat is superfijne duivensport, al ben je niet bij de hokken als de duiven komen (het is nu zondagmiddag 20-07), je vrienden houden je op de hoogte.

Positief/Negatief

De sfeer die 1,5 jaar geleden begon om te slaan in duivenland van negatief naar heel positief is nu weer terug naar af. Ik merk aan de liefhebbers in de bladen en op sommige internet forums dat ze de hoop op een prachtige duivensport aan het opgeven zijn. Zelfs op het enige echt positieve forum Het Praathuis slaat de sfeer langzaam om, zelfs hier worden al harde woorden gebruikt, en zie je de sfeer per dag afnemen. Waar komt het door? Ik zie dat eigenlijk iedereen het NPO bestuur de schuld geeft. Het NPO bestuur zit achter alle problemen, lossen niets op, weten waar de gestolen duiven zitten maar doen niets, ze weten wie fraude heeft gepleegd en wie doping gebruikt, ze zitten achter de slechte lossingen, ze gaan op de kosten van de leden op snoepreisjes en nog veel meer negatieve zaken, allemaal de schuld van het NPO bestuur. Soms worden er drie leden van het bestuur apart genoemd als “de 3 musketiers” zij zouden de goeden zijn volgens de forums. Maar is het allemaal wel zo? Ik weet het niet, en misschien wil ik het ook wel niet weten, ik krijg er pijn in de kop van.

Ik vind het wel jammer dat heel veel mensen niet het zonnetje kunnen zien schijnen. De laatste twee npo-vluchten maakten Gerard en Bas Verkerk maar ook Willem de Bruijn super uitslagen, hoor ik weer uit alle hoeken; “Ja maar ze zitten ook goed met die wind” , Hans Eijerkamp & zonen weer op teletekst, klasse, maar wat hoor je; “moet je kijken naar die aantallen duiven mee, en 2 hokverzorgers”….

Vorige week had Marcel Sangers een wereld uitslag met de jonge duiven, grote klasse, maar wat zeggen ze; “hij is daar speciaal voor in Eefde gaan wonen, ligt precies in de vlieglijn”….

Waarom altijd die negatieve stront over iedereen heen?

Ik durf te zeggen dat : Ja, Verkerk en de Bruijn zaten niet ongunstig maar er wonen daar toch veel meer mensen? Ze doen er alles voor, 100% inzet en super kwaliteit aan duiven !

En ja, toen Marcel Sangers een leuk huisje zocht voor hem en zijn gezin, heeft hij vast nagedacht wat voor hem het beste zou zijn, gelukkig vond hij op de gewenste plek een leuk huis, maar ook hij steekt er enorm veel energie in en 100% inzet en topduiven, want ook in Eefde wonen toch meer liefhebbers?

Mensen, alstublieft !!! wees eens wat minder naar, agressief, negatief en zeur eens wat minder, als u denkt dat het bij het NPO anders moet, kom naar de jaarvergadering, pak de microfoon en doe uw zegje !

Als Verkerk, Koopman, Sangers, Bosua, Eijerkamp, vd Pasch, Limburg. Jellema, Beens, vd Merwe of Veenstra weer eens een superuitslag draaien, stuur hen felicitaties i.p.v. stront !

Op eigen hok

….gaat het prima.

Op Frankfurt hadden we geen duiven mee, en de jonge duiven gingen op zaterdag reeds van Boxtel naar De Meeren(Utrecht 116 km), maar werden niet gelost.

Onze afdeling 11 duiven bleven staan tot zondag en dat is uitzonderlijk, bijna nooit gebeurt dat. Het telt niet voor de punten op zondag, dus heb je ze goed, dan heb je er niets aan. Maar nu doe ik zelf ook mee met die negatieve spiraal… laten we gewoon blij zijn dat we zondag zo’n supermooie vlucht hadden tussen de buien door( los om 12.45 uur).

In èèn van mijn laatste columns schreef ik nog over die super jonge duiven die ik van Eijerkamp heb gekregen dit jaar, laat nu de Bailey 146 waar ik over sprak vandaag de 8e prijs winnen tegen zo’n 20.000 duiven in de afdeling( precieze aantal weet ik volgende week). Bailey is een zoon van B06-6150000 Kleinzoon Olympiade Heremans-Ceusters x 06-1763512 Dochter Chicago.

En u kent mijn kweekgedachte..uit dochters van Super doffers(Chicago), komen weer super doffers( kleinzoon van Chicago). Of dat bij deze jonge doffer zo is moeten we nog even afwachten, maar met 3 uit 3 en nu bij de eerste 10 van de afdeling is hij aardig op weg.

Bailey had ruim eerder kunnen zitten, om 14.00 precies komen er 4 duiven over, èèn daarvan(Bailey) trekt met zijn vleugel, slaat een keer triomfantelijk, maar gaat mee door, drie minuten later zien we hem als een stipje vanuit het noorden aankomen, hij kletst naar beneden, vol op de antenne piep piep 14.03.14.

Onze aangewezen duif was onze 7e, maar ook dit maal had ik een fout gemaakt.

Ik had vrijdag ingevoerd 7752 1e getekende( stond 1e asduif), maar ik heb ook een 7752 van 2007 en die heb ik aangeklikt…

Dus nu mis ik de aangewezen, dom hè


Het was een korte Column deze week, ik hoop dat de volgende week weer een lange uit mijn mouw rolt.

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Vr Aug 08, 2008 22:24 
Omhoog  
De column van 8 augustus 2008.

Je hebt naturisten en natoer-isten.

Ik ben 100% de laatste…

De Natoer.

Vroeger, en dan praat ik over de jaren 60 en 70 was de natour voor het opleren van late jongen, later werden er ook de duivinnen op gespeeld die het hele jaar als weduweduivin apart had gezeten en nog even “getest” werden op de natoer.

Mijn vader wijlen Arnold Beute was daarentegen ook een echte Natoer-ist, hij koppelde zijn weduwnaars zo dat ze de eerste vlucht op jongen van 7 dagen zaten waarna hij de duivinnen wegpakte en al het werk aan de doffer (ex-weduwnaar) overliet.

De duivinnen kwamen er ook niet weer bij, de gehele verzorging moest gebeuren door de kerels (de laatste vlucht liepen de jonge duiven reeds op de grond).

Maar ik denk dat het zo half jaren 90 was dat steeds meer specialisten zich gingen bemoeien met deze “september vluchtjes” , ze koppelden hun duiven zo dat de eerste vlucht aangepikte eitjes onder de koppels lagen dan 7,14 en 21 dagen jongen (bij 4 natoer-vluchten).

En de laatste jaren zien we steeds meer specialisten hun duiven op weduwschap houden op deze vluchten met weergaloze prestaties (Verkerk) met gevolg.

Een kleine groep ouderwetse melkers houd nog steeds vol dat de natour voor late jongen is, deze bejaarde spelers( letterlijk of figuurlijk) zijn niet met de tijd mee gegaan en vinden ook dat anderen( !) niet met oude duiven mogen spelen….

In de afdeling 4 worden zelfs sommige mensen met de nek aangekeken die oude duiven willen spelen…. “natoer is voor late jongen” is hun bejaarde redenering

Geef iedereen zijn spel en gun hen het ook! In 2008 willen veel mensen lekker even doorspelen met de oude duiven op nest of op weduwschap, laat hun lekker hun gang gaan, dit behoud extra leden!

En willen de mensen met hun ingevlogen jonge duiven (die misschien al 10 x zijn mee geweest) lekker door spelen op de natour, en het opnemen tegen de ouden, laat hun dit doen, iedereen zijn spel.

En die mensen die nog late jongen hebben, u maakt geen schijn van kans, dat weet u van te voren, maar het maakt u ook niets uit wat het is om op te leren en voor aanvulling voor volgend jaar, dus maak u niet druk..

Bij ons op de hokken gaan de duiven dit jaar op zondag 3 augustus weer bij elkaar, wij hebben bij de afdeling Friesland dit jaar maar liefst 5 vluchten (vanaf 23 augustus) en een opleervlucht een week eerder (16 augustus), dus gaan onze ex-weduwnaars en weduwduivinnen 6 x in de mand.

Maar dan komt nog het probleem; Hoeveel duiven gaan we spelen op de natoer? 10, 20, 30 ? Gaan we de jongen ook door spelen? Ik weet het nog niet.

Vorig jaar hadden we een weergaloos natoer seizoen met 37 prijzen op 40 duiven( 4 vluchten met 10 duiven mee, 37 prijzen).

Maar voor mij als Natoer-ist mogen ze er nog wel 5 vluchtjes bij plakken tot einde oktober…

Op eigen hok

Gaat het super.

Wij horen gelukkig niet bij die mensen die grote verliezen hebben met de jonge duiven. Op zaterdag 26 Juli jl. werden de duiven van afdeling 10 reeds om 07.30 gelost en die van afdeling 11 om 08.00( wij zaten in Hasselt 220 km). Nu werd het een lange zit, dat moet ik eerlijk toegeven, wij pakten onze eerste duif om 11.21 uur ( goed voor de 4e prijs tegen 569 duiven met “Bart” 08-2027729 uit zusje 063) en onze laatste prijsduif ( 17 van de 30 in de prijzen) 12.43 uur, dus het concours stond 1,5 uur open. Maar is dat erg? Is het niet een goede leerschool voor onze jonge duiven?

Toen Klaasje om 18.30 uur naar het clubgebouw ging waren er 27 van de 30 thuis, om 19.15 uur waren er 29 zelf thuisgekomen. En de 30e hoor ik u denken?

De 741 was rond 12.00 uur in Almere Buiten tegen een glazen scheidingswand gevlogen, door die bewoner in een doos gestopt en die is gehaald, maar desalniettemin om 19.15 uur had ik alles thuis (om 16.00 uur reeds 25 stuks).

Maar voor veel liefhebbers was het een drama, op de forums werd steen en been geklaagd over de lossing, het weer, kruislossingen, niet capabele lossing commissies etc. Maar weinig word er gesproken over slechte duiven, slechte verzorging en niet geheel gezonde duiven. Nee, het is altijd de schuld van andere mensen…Maar waarom hebben sommige liefhebbers dan wel alles thuis of heel weinig verliezen, zaten die in een andere auto? , hadden die mooi weer? , kwamen die geen andere overvliegende duiven tegen?

Mensen vergeten dat je op dit soort vluchten een natuurlijke selectie hebt, en vooral een selectie van verzorgers van duiven.

Als u bijvoorbeeld 50 jongen hebt, doe er dan 30 mee. Begin te pakken met de mooiste, gezondste duif in vorm, dan de op èèn na mooiste, gezondste in vorm duif etc, tot dat u er 30 of 40 hebt, en laat dan die anderen die niet geheel strak zitten, een geribbeld borstvelletje hebben, spichtige pootjes(weinig vlees), een opgezet neusje etc, laat die thuis. Waarom zou u alles spelen? Omdat ze geen ervaring krijgen als u ze niet speelt? Klopt ! Maar als u ze wel speelt bent u ze kwijt. En u zou die jonge duiven op het veld en langs de weg eens moeten horen huilen; “ mijn baasje zegt dat ik mee moet, maar ik kan echt niet hoor snif snif”

Een bekende duivenarts gaf me de volgende zin: “Duiven die niet gezond zijn vallen met dit weer keihard door de mand”

De tussenstand na 4 vluchten is dat we 4e Keizergeneraal Jong van de afdeling staan en 4e Aangewezen Jong en in het ACG op de 1e plek Aangewezen.

Toen kwam zaterdag 02 augustus ’08, we hadden er weer 30 mee, de 26 eersten van vorige week, 3 duifjes die een weekje rust hadden gehad en 1 duif voor het eerst van haar leven ( 799). Dus voor het eerst van haar leven met de container mee en dan gelijk op 315 km, maar dat kan natuurlijk best met supergezonde duiven en dan ook nog eens zuidwesten wind, ze was niet vroeg, maar kwam zo fit als een hoentje thuis.

Onze 1e duif was “Baldwin” 08-1100181, een rechtstreekse Eijerkamp uit volgens Piet Schrijvers een nieuw Superkoppel( meerdere toppers reeds), vader is 01-1410047 Vale Piet( Lijn Chicago x Gouden Smeulders) en moeder is Belg-6073803 wat weer een rechtstreekse dochter is van de Olympiade van Heremans-Ceusters. Deze Baldwin speelt in de club de 1e tegen 459 d.

En nu zal het nog spannend worden hoe het gaat met dat kampioenschap in de afdeling, in de club pakken we de 1e en 3e, en onze 8e duif was de aangewezen..dus even afwachten nog. Verder hadden we een goede uitslag, en om nog even terug te komen op die rechtstreekse Eijerkampen, ik had er 6 mee die alle 6 prijs spelen met 5 bij de eerste 35 tegen 459 duiven…kwaliteit.

En voor de liefhebbers 30 mee, 30 thuis( waarvan 2 na 20.00 uur)

Even een dagje duiven halen met Siep

Om 04.15 uur gaat zijn( Siep Luchtmeijer) wekker, eerst diverse routes kranten lopen.

Om 06.00 kwam hij me al ophalen, eerst even een duifje halen in Veendam vertelde hij me, dan even boven Leeuwarden, even over de afsluitdijk naar twee adressen in Noord-Holland, even langs den Haag, nog even een duifje halen in West Brabant, toen even naar Beek(Limburg), op de terugweg langs Tilburg(2 x) , Utrecht( 3 x), even naar het oosten (Nijverdal) een paar brengen en een paar halen, even langs Zutphen( 2x), even naar Oldebroek, nog even naar Hoogeveen, even naar Onna en toen zette hij me weer af bij het begin punt en was het 23.40 uur. Morgen weer? Was zijn vraag….Even niet….was mijn antwoord, ik was kapot. Eén voordeel had het voor mij, ik kon de jongen mooi meenemen voor een trainingsvluchtje( Bij Den Helder maar los gelaten, konden ze gelijk wennen aan de afsluitdijk haha)

Heeft u ook nog een duifje voor hem( halen of brengen) kijk even in deze editie van het Spoor der kampioenen voor zijn telefoonnummer. Niets voor mij: Duiven-koerier hahaha

Gert Jan Beute 08-08-2008

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Do Aug 21, 2008 18:39 
Omhoog  
De column van 15-08-2008

Vragen van het Forum deel 5

Wanneer u dit leest is er nog Eén week te gaan tot de nationale Derby der Junioren.

Wij als afdeling 11 spelen Morlincourt wat voor mij een afstand heeft van 427 km, het is natuurlijk een hele leuke vlucht, maar het kan niet in de schaduw staan van Orleans vroeger wat 626 km was.

Orleans Derby der Junioren met 150.000 duiven, dat waren nog eens tijden, beetje wind op kop en dan 9 tot 10 uurtjes vliegen voor de kopduiven.

Nooit verspeelden we jonge duiven op deze afstand.

De week ervoor speelden we dan Reims met de N.B.v.Z. , grote tijden voor het duivenspel waren dat. Reims had ongeveer de zelfde afstand als Morlincourt nu en dan binnen 7 dagen nog eens Orleans 626 km Schitterend.

Een heel goed leerproces voor jonge duiven m.b.t. de eendaagse fond en overnacht !

In September kon je dan ook nog een Overnachtfond spelen waar de jongen ook op mee mochten( 900 km), onze clubvoorzitter speelde ze daar wel eens op en ook dat ging prima.

Maar ja, het zijn nu andere tijden, we zeuren over kruislossingen, we zeiken over het weer, het NPO bestuur, ligging en grote verliezen. Vroeger( tot 1993) speelde we Orleans met de jonge duiven en de duiven die terug kwamen waren de goeden en die weg bleven de slechten, het is zo simpel.

Maar als er nu op een vluchtje van 150 km, 25% duiven wegblijft bij enkelen, waren dat toevallig allemaal de superduiven, en dat ze wegbleven de schuld van anderen…( schreef ik vorige week al over).

Nee mensen zo is het niet, en zo moet u ook niet denken, geeft stress.

Duiven die wegblijven zijn duiven die minder goed of minder gezond waren dan diegene die thuis komen, de thuiskomers zijn uw kampioentjes van volgend jaar!


14. Doping

Vraag 14 van het duivenforum “Het Praathuis” ging over doping, wat ik er van dacht, wat ik er van wist en of het gebruikt werd.

Vanaf ongeveer 1985 t/m 1995 werd er veel doping gebruikt in de vorm van druppels in de ogen ( neo-Corteff etc) of door het water( Dexametazone), ik denk dat bijna iedere speler die hard met de jongen vloog of met de ouden op de dagvluchten wel deze druppels gebruikten. Toen het op de verboden lijst kwam hebben diverse hokken totaal verkocht of zijn overnachtspeler geworden omdat ze van hun zelf wisten; “Nu kan ik nog een keer geld verdienen, hierna zonder de druppels is het over”

Maar eigenlijk vond ik niet dat het doping was in die tijd, het stond niet op de lijst van verboden stoffen (ik weet niet eens of er wel een lijst was toen), dus “mocht” het gewoon.

Groot voordeel had het wel dat de verliezen met jonge duiven aanzienlijk minder waren, zelf op de verste afstanden (meer dan 650 km) kwamen ze als raketten thuis.

De oogdruppels (voor mensen, maar ook die voor honden) werden gebruikt en misbruikt. De mensen die ze gebruikten om gezonde jongen te houden deden het twee keer per week, maar de jonge duiven specialisten gebruikten het iedere dag! In de ogen van de duif, en waren op Orleans bijna onklopbaar..

Tevens was er dan nog de druppel die in de drinkbak ging om de rui compleet stil te leggen (dexametazone), hier gebruikten de liefhebbers 1 druppel per liter drinkwater van.

En dan de vraag; “Word er nu anno 2008 doping gebruikt ?”

Naar mijn persoonlijke mening; JAZEKER !

Met wat voor product ? “ Wil er niets mee te maken hebben, en U waarschijnlijk ook niet” , maar het is mij zelfs aangeboden, dus ik weet dat het bestaat.


15. Straling

Zeer moeilijk onderwerp, ik weet ook niet precies of ik “alles” geloof.

Zaken zoals aardstraling geloof ik totaal niet, ik vind dat abracadabra, wanneer liefhebbers niet presteren gaan ze NOOIT de schuld bij hun zelf of hun duiven zoeken, maar altijd bij randzaken. Ik ben een keer bij een liefhebber geweest met èèn superduif, de andere duiven deden het niet omdat er verkeerde straling onder zijn hok gemeten was…, Had die superduif geen last van …

Nu heb ik op internet wel even rondgekeken over diverse andere soorten straling, nu lees ik natuurlijk ook dat diverse stralingen zeer slecht voor mensen zijn vooral Elektromagnetische straling die het immuunsysteem aantast van ons en dus waarschijnlijk ook van onze duiven. Maar veel bewijzen zijn er nog niet van en dat het invloed op onze duiven heeft al helemaal niet.

Nee, over vraag 15 kan ik u niet teveel vertellen, ik geloof er niet zo in en ben dus ook niet erg geïnteresseerd..Misschien kunnen kenners hier meer over vertellen.


16. Aandachtverlies Vitesse/Midfond

Vraag 16 van het praathuis Forum gaat over de tanende aandacht voor het Vitesse Midfond spel. We weten allemaal dat de volle aandacht gaat naar de het eendaagse fondspel en naar de overnacht, dat zijn de mannen en vrouwen die op teletekst komen en dat is wat we zien. Iemand die 1 t/m 10 speelt op de vitesse kennen ze buiten het eigen dorp niet, maar iemand die met 146 duiven mee op Teletekst staat zien we en kennen ze zelfs tot in China.

Waardoor komt dat? Ook heel gemakkelijk: De wind en de ligging van de liefhebber.

In de tegenwoordige tijd is de duif op zich zoveel beter van kwaliteit dan 20 jaar geleden, de concoursduur word korter en korter, dus de wind, de plaats in de container, welke container en de ligging word steeds belangrijker en de liefhebbers die voor het hoogste gaan moeten dus de eendaagse fond op, waar de eerder genoemde omstandigheden minder van belang zijn.

Al moet ik zeggen dat de wind en de ligging ook op de eendaagse fond ook steeds meer gaan tellen, we zouden naar eendaagse vluchten van boven de 700 km toe moeten om die problemen weer te elimineren, en de huidige kwaliteit postduiven heeft geen enkel probleem met 700/750 km op èèn dag.

17. Duivenfilms

Wat ik vond van duivenfilms, en welke de besten zijn was de vraag.

Op twee films van de Koerier( deel 69 en 73) mocht ik zelf al verschijnen en de derde( voor de Engelstalige markt) zal in September worden gemaakt.

Die twee delen 69 & 73 behoren tot de best verkochte films ooit, dus daar ben ik zeker trots op.

Welke vind ik zelf leuk? Dat zijn films van mensen die vrijuit spreken, niet liegen of verzwijgen en waar je wat van leert.

Nu zijn er in vroeger tijden films gemaakt waar de Mercedes van de baas en de grote tieten van de vrouw des huizes meer in beeld kwamen dan die superduif ( maar ook die vond ik leuk om eenmalig naar te kijken). Maar ik kijk liever naar films waar het medicijnkasje word besproken, de tactiek in het kweekhok, het vliegplan en het hoe en waarom achter de uitslagen.

Waar ik ook de pest aan heb zijn de films over liefhebbers die overal de beste duiven kopen(niet zelf gespeeld) en die uitgebreid ten toon stellen aan de kijker.

De laatste 10/15 delen van de Koerier films zijn eigenlijk allemaal toppers, die over Jef Vanwinkel, Martin v. Zon, Eijerkamp & znn, Gilbert Heijnen en Gunter Prange in het bijzonder. De nieuwe over Wout Spiering zal een topper worden, met een zeer open Wout hoorde ik….

Op eigen hok

….gaat het super, weer de 1e prijs afgelopen zaterdag de 9e augustus.

Twee NPO vluchten gehad en twee keer de eerste in de club tegen 459 en 406 duiven. Ook deze week waren we 1e en 3e met een mooie serie verder.

De jonge duiven komen super. Wat heb ik veranderd ten opzichte van vorig jaar? Ten eerste veel minder duiven, dat is misschien wel het belangrijkste en ik heb mijn schema’s iets aangepast. Het voerschema ( Beyers Elite Enzymix Modern System) wat alom bekend is voor de Vitesse( oude duiven) gebruik ik ook voor je jongen, ik geef iets meer hennep, en de Prange Suppe heb ik van twee dagen (Maandag en Woensdag) nu ook op dinsdag gebruikt (net als veel toppers op de eendaagse fond doen), duiven komen veel makkelijker thuis met die extra brandstof in het lichaam.

Op zaterdag (thuiskomst) en zondag krijgen ze Herstel Power en Beute Sport over het voer

Verder gebruik in nu op donderdag weer de conditiemix van dokter vd Sluis samen met orni-rood.

Door die Prange Suppe beginnen ze enorm te trainen en moet je dus niet te zuinig zijn met voer anders worden ze te licht, door de conditiemix van vd Sluis bollen ze mooi op, en door de orni-rood hebben ze schone kopjes (wat de Prange Suppe op natuurlijke wijze ook al voor een gedeelte doet).

Welke hadden we als 1e duif op 09-08-2008? Wederom een rechtstreekse van Hans Eijerkamp & znn, ditmaal de 147, haar broertje staat naar 6 vluchten op de 1e plaats bij de asduiven. Uit Kleinzoon Olympiade Heremans-Ceusters x dochter Chicago !

Wat een ongelofelijke beste duiven heb ik dit jaar van Eijerkamp. Ik stuur alle familie , vrienden, kennissen en buurtgenoten volgend jaar naar Eijerkamp als ze iets nieuws willen kopen, ik wil wel met ze meerijden met mijn auto hahaha als ze maar meubelen kopen en mij die bonnen geven voor jonge duiven.

Doen mijn eigen jongen het niet goed?, Ja ook geweldig best, super zelfs maar ik heb nu twee weken de Eijerkampen voorop en dat moet je eerlijk vertellen !

a.s. zaterdag 16 augustus hebben we een 400 km vlucht, laten we hopen op mooi weer, met een vroege duif..

Mensen die het voerschema willen hebben, stuur even een mailtje naar BEUTE_ZN@HOTMAIL.COM met een _ tussen Beute en zn, of stuur me een briefje GJ Beute k.j.Blokstraat 1 8384ET Wilhelminaoord.

En voor vragen, Prange Suppe o.i.d. bel gerust tussen 10/12.00 uur op 0521-382644

15-08-2008 Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Vr Aug 29, 2008 20:31 
Omhoog  
De column van 22-08-2008

Augustus gedachten…

Nog een paar weekjes dan zit het seizoen 2008 er al weer op. Wat ons rest is de Nationale Derby der Junioren morgen(23-08-08 ) en de natour. Hierna kunnen we ons opmaken voor het rui seizoen 2008 en het kweekseizoen 2009… ja zeker, voordat u het weet hebben we weer jongen in de broedschalen liggen…

Selectie

We weten allemaal dat we 365 dagen per jaar moeten selecteren maar de meeste van ons doen het niet, ze wachten lekker tot na de grote rui, alle duiven zijn dan weer supermooi dus het aanhouden waard… dus niet hè!

Duiven waaraan u zich tijdens het seizoen ergert moet u gelijk opruimen, alle duiven die waardeloos presteren moet u tijdens het seizoen eigenlijk al opruimen. Maar u doet het niet, nog even afwachten of het straks beter word?, even afwachten wat die jongen er uit presteren, even afwachten…maar ondertijd ergeren ze u en kosten een zak voer.

Maar voor de meeste die gewoon na de rui pas selecteren, waar moeten we op letten?

1. Gezondheid. Duiven die tijdens het seizoen niet strak hebben gezeten, zelfs ziek zijn geweest moeten we extra hard selecteren. Aan zwakkelingen hebben we niets, zwakkelingen kosten geld en moeten geruimd worden, in de natuur is het niet anders.
2. Prestaties. Op prestatie selecteren zal bij een ieder van ons anders gebeuren. Houden we de selectie-maatstaven aan van Gerard en Bas Verkerk, dan houden we niets over en zullen de meeste liefhebbers met lege hokken zitten. Dus conclusie? Op ieder hok moet er qua prestaties anders geselecteerd worden. Ik kan hier wel neerzetten 70% prijs, maar dat is onmogelijk voor de meeste van ons. Dus laten we het zo zeggen; houd de duiven aan die het voor u goed hebben gedaan, en ruim de rest op. Ik was altijd wat harder op dit onderdeel in mijn vorige columns, maar ben daar van terug gekomen. De meeste liefhebbers hebben een zesjesmentaliteit, dat valt bijna niet te veranderen, mensen worden zo geboren, het zit in de genen, ze halen er niet uit wat er in zit, vinden het allemaal wel best en zo ook bij hun duiven. Dus hou die waardeloze troep maar lekker aan, dan hebben de kampioenen ook wat om tegen te vliegen.

Toppers zijn toppers geworden door selectie, harde selectie, weinig duiven overhouden en alleen kweken uit hun overblijvers( de topduiven). U kunt dit ook !! maar begin dan nu en niet morgen, volgende week of in 2009.

3. Selectie in de hand. Moeilijk onderwerp voor velen, maar het kan !

De laatste jaren krijg ik zo’n 10.000 duiven per jaar door mijn handen, zoals u weet heb ik er zelfs een boek over geschreven “Uiterlijke kenmerken van Crackduiven” en echt je kunt door goede beoordeling de slechten en middelmatige duiven er uit pakken en vaak zelfs de absolute toppers. Er is veel meer “in de hand” te zien en te voelen dan veel mensen denken, beweren en zeggen… Natuurlijk ga ik wel eens de fout in, in Rijssen vorig jaar en in Oudewater had ik een jonge duif afgekeurd, wat later toch een goede duif bleek…maar tegen over staan honderden, misschien wel duizenden waar ik het tot in de puntjes goed voorspelde maar daar hoor je niet zo veel van( menselijk haha). Nee, in de hand pak je bijna nooit fout als je weet waar je naar moet kijken, ik durf te beweren bij vliegers 80% en bij kwekers 90% zelfs.

Elke duif die in het seizoen een open stuit heeft kun je opruimen, elke duif met een brede waaierstaart kun je opruimen, maar ook bijna alle bleekogers, lange achtervleugels, slechte pluimen, kippenvleugels, slechte spieren, grote pupillen etc. Bij vliegduiven gaat er wel eens een duifje tussen de mazen door, bij kwekers nooit !

Rui voorbereiding en begeleiding

Iedereen heeft het steeds maar over de rui, dat de rui de kampioenen van volgend jaar maakt, en dat je op de tentoonstelling de kampioenen er al tussen uit pakt( qua verzorging), is dat wel zo? JAZEKER !

Hoe doen wij het op de hokken in Wilhelminaoord ?:

Wanneer u de laatste vlucht hebt gehad en de eventuele jongen zijn afgezet geeft u de duiven 1 dag geen eten, gevolgd door een week licht voer, licht voer wil zeggen zuivering( wij gebruiken Recup Enzymix van Beyers Elite), en na deze week van lichter voeren gebruiken we een goede ruimengeling ( wij gebruiken Beyers Elite Enzymix Rui).

De dag na de vastendag( geen eten) gaat u ook beginnen met een aantal bijproducten om de rui zo goed mogelijk te laten verlopen.

Drinkwater: 21 dagen karnemelk door het water, in een verhouding van 1 op 3, dus voor de leken onder ons: 1 liter karnemelk op 3 liter water. Hierna 14 dagen Prange Suppe door het water( 1 eetlepel op een liter water) en hierna een paratyfus kuur van minimaal 14 dagen( Trimsulfa, Parastop, Para-coli o.i.d.) .

Nog even voor de duidelijkheid, ons seizoen eindigt op 20 September(zaterdag) op zondag 21 September dus geen eten en dan van 22 september tot en met 28 september Recup voer, en van 22 september t/m 12 oktober karnemelk door het water. Van 13 t/m 26 oktober Prange Suppe door het water en dan van 27 Oktober t/m 9 November de paratyfus kuur door het drinkwater.

Voeding: Ook dit nog even precies: Vanaf 28 september tot 1 december Rui voer ( Beyers Elite Enzymix Rui) en dan de overschakeling naar kweekvoer (koppeling 5 december).

Gaat er nog wat over het voer? Jazeker. 2 x per week gaat er een lepel Herstel-Power 96% over het voer en een koffielepel Beute-Sport. Waarom is dit? De Herstel Power zorgt voor de dierlijke eiwitten die weer zorgen voor een super pluimage. De Beute Sport is een Vitamine/Mineralen mix met ruim Calcium en Magnesium.

Nog even belangrijk. In de 8 dagen van het vasten en het licht voeren mogen de duiven niet los en moet het licht uit. Persoonlijk vind ik ook dat de duiven tijdens de karnemelk kuur niet los moeten omdat ze extreem kaal vallen en een weerloos slachtoffer zijn voor roofvogels of katten.

Over de onderwerpen rui en selectie zal ik nog regelmatig terugkomen in mijn column.

Op eigen hok

Gaat het fantastisch.

Na zes van de zeven vluchten staan we 6e Keizergeneraal jong van afdeling Friesland.

Afgelopen zaterdag hadden we de laatste officiële vlucht van de afdeling met de jonge duiven vanuit St. Quintin wat voor ons een afstand had van 390 km.

De duiven kwamen ongelofelijk vlot. Overal in de afdeling kwamen ze als hagelstenen maar vooral op de verste afstanden natuurlijk door de zuid- zuidoostelijke wind. Eigenlijk had de west zijde van de afdeling en de polder(incl. Urk)nu alles moeten pakken maar het was toch de omgeving Zwaagwesteinde die het mooie weer maakte, ik denk dat we het nu toch eens zijn dat daar de kwaliteit gewoon beter is dan aan onze westzijde( afdeling 11).

Op eigen hok pakten we tegen 358 duiven in de club 3,4,7,12,14,15, etc met 30 duiven mee 18 prijzen waarvan 16 stuks bij de eerste 50.

Onze eerste was “Berenice 720”, gevolgd door “Bart 729 en “Barnabas 184”

Dus ik ga er van uit dat we niet gezakt zijn in het eindklassement van de jonge duiven 2008 van afdeling Friesland.

Tevens waren er nog 413 duiven in concours op Zutphen( africhting vlucht voor de natour), wij maken er in de club altijd een klokvluchtje van, hierop deden onze getrainde duiven het goed met 17 v.d. 22 in de punten, maar helemaal eerlijk is het niet omdat er ook late jongen bijzitten en andere “ongetrainde” duiven.

Maar het gevoel is goed voor de komende natour.

Groetjes

Gert Jan Beute “Glashelder in Duivensport”

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Za Sep 06, 2008 19:01 
Omhoog  
De column van 29-08-2008

Hè Hè , eindelijk was het weer zover: TELETEXT

Afgelopen zaterdag 23 Augustus 2008 was het dan weer zover, de Nationale Derby der Junioren.

Waar je een heel jaar voor werkt moet er dan op die ene vlucht uit komen, en als het dan lukt…SUPER !.

3e NPO Morlincourt 2008 met 08-2027720 “Berenice” , het zelfde blauwe duivinnetje als vorige week ( St. Quentin).

Het is een mega inteelt duivin naar de 613 van wijlen Jos van Limpt “de Klak” , alle 4 de grootouders zijn 613 duiven( het fenomeen 1989- 1775613), een heel licht blauwe duivin met super witoogje en donkere iris, schitterend gewoon.

Haar vader is de 567 kweker die ik kocht in 2004 van Beekman & Tilmans deze doffer is ook al vader is van “Riko” ( met 9e NPO Orleans) en van “Aureole” onze beste jaarling 2008.

Diezelfde morgen hadden we de eerste natour vlucht vanuit Heteren( 104 km), de duiven kwamen weergaloos bij iedereen dus ook bij ons. Vorig jaar speelden we steeds maar 10 duifjes en pakten 93% prijs over de vier vluchten, maar dit jaar besloten we om wat meer duiven te spelen, 47 oude en jonge duiven werden er om 09.40 gelost, om 10.52.52 kwam als een raket onze 1e getekende uit de lucht vallen “Missouri’s Girl” won hiermee de 3e prijs tegen 448 duiven ( vorige week 2e tegen 413 op Zutphen opleervlucht).

Deze rechtstreekse Eijerkamp duivin is met recht een wonder duif te noemen, op alle afstanden van 68 tot 625 km pakte ze vroege prijzen met reeds 4 eersten en vele malen bij de eerste 7 !!( ook 3e NPO Offenburg).

Na de natour vlucht was het wachten geblazen op de eerste tijden van de nationale Derby. Eerst hoorden we 15.13 Wageningen, snelheid uitrekenen, even later hoorden we 15.33 Eijerkamp Zutphen, 15.48 Mevr. Prins Nieuw Leusen, weer bijstellen omdat Nieuwleusen zelfde vlucht had( afd. 10), weer even later Appie Dunnink Staphorst 15.44 reeds, dan hadden we om 16.00 uur moeten klokken, maar dat lukte niet het regende pijpenstelen bij ons rond die tijd, weer even later Rein Gaal uit Onna 16.06 uur 1e gemelde Steenwijkerwold, weer uitrekenen, dan moeten we om 16.13 draaien om Rein voor te blijven ( waar ze trouwens als raketten kwamen), en om 16.12.02 komt er een schicht over het huis en zat al op de antenne. Tussen het zien aankomen en de registratie op het systeem zat geen 2 seconden, gelijk doormelden bij het Nationaal Inkorfcentrum Noordwolde, 1e gemelde, hè hè Joepie. 3e NPO Morlincourt !

Berenice had jongen van zo’n 3 dagen op de dag van inmanden, en gaat a.s. zaterdag gewoon weer mee op de natour( opnieuw Heteren 104 km).

Van de 4 rechtstreekse Eijerkamp jongen die mee waren op Morlincourt vlogen er wederom 3 een vroege prijs, onze 3e, 4e en 6e duif waren op volgorde de 181, 182 en 146. De 236 was mee op de natour en de 147( 1e prijs Pommerouel) kwam vorige week met een kapot pootje retour, en heeft het dus verdiend voor dit jaar.

Over 8 officiële vluchten en 2 opleer vluchten zijn we 1 duifje verspeeld. ( U leest het goed, 1 duifje), natuurlijk wel eens een duifje een dag te laat, en éèn gehaald ( Almere , tegen het raam geknald) , maar verder maar 1 duif echt foetsie. En dat hoor je tegenwoordig wel eens anders….

De jeugd bij ons in de club

Op dit ogenblik hebben we 7 jeugdleden bij ons in Noordwolde tussen de 9 en 17 jaar. Door Ultje Jellema zijn de eerste twee(2006 Gebroeders Homma) bij de duivensport betrokken, Ultje is echt een mentor voor beginners en jeugdleden in het bijzonder, in 2007 kwam Erwin Winters er bij en nu in 2008 Joost Westerkamp, Stefan de Jong en de gebroeders Bos.

We zorgen dat die kleintjes een klok krijgen, duiven, elke week een prijs en alle duiven op de uitslag ( jeugduitslag 1:1 prijs).

Waarschijnlijk krijgen we er volgend jaar nog weer een paar bij( sneeuwbal effect).

Grote klasse vind ik wat Willie en Cor de Jong doen, elke week bij al die jeugdspelers de duiven halen, met zijn allen in de auto, of soms op de fiets met mooi weer, en dan na het inmanden en klok aan en afslaan opnieuw ! Grote Klasse.

Maar niet alleen jeugd sluit zich aan bij onze club, ook steeds meer senior leden komen naar Noordwolde waaronder diverse “Nieuwe” duivenliefhebbers.

In 2009 starten we met een dames competitie, iedere dame mag dan 5 duiven van haar man aanwijzen waar we een aparte competitie mee gaan houden, op de feestavond geeft dat weer extra sfeer en motivatie.

Ik kan met recht zeggen, onze club zou een voorbeeld moeten zijn voor velen, niet lullen maar doen !

Zie foto (en let op die kleine vingertjes achter mijn hoofd).

Afbeelding

Vandaag( 2008-08-24) ben ik met de Gebroeders Homma bij Erwin Winters(jeugd lid) geweest, Erwin heeft van zijn ouders een prachtig hok gekregen en dat moesten we natuurlijk zien, had ik gelijk even de kans om een uurtje met de ouders te praten over de leuke dingen in de duivensport. Vader Winters was tegenstander, en gaat nu misschien zelf ook spelen volgend jaar….!!!

Op woensdag 27 Augustus ga ik weer naar een geïnteresseerde jongeling ( ongeveer 13 jaar) en probeer ook hem bij de club te krijgen.

En onze overbuurman ( beveiliger Hans Stevanus) is druk bezig zijn eerste hok te bouwen. Nog even en we moeten ons clubgebouw uitbreiden…hahahaha

Gezellig duiven melken.

Sommige mensen vinden het leuk eens met me te praten( kan het me moeilijk voorstellen hahaha) maar hier de eerste data waar ik dit jaar keuringen of spreekbeurten hou:

18. Oktober Werkendam

24. Oktober Harderwijk( de Toekomst)

29. Oktober Harderwijk( de Eendracht)

31. Oktober Westkapelle

01. November Westkapelle

16. November Gelderse Kampioenen dag

21. November Uitgeest

22. November Stiens

29. November Naaldwijk

05. December Twijzelerheide( tentoonstelling)

12. December Hattem

13. December Zutphen

27 December p.v de Luchtreizigers in ?

28 December Noordwolde( Forum het Praathuis)

09. Januari Oldenzaal

24. Januari Twijzelerheide

13 Februari Lisse

21 Februari Krimpen a.d. IJzel

Groetjes

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Vr Sep 12, 2008 23:09 
Omhoog  
De column van 04-09-2008

Moderne inzichten van een top speler : Wout Spierings uit Waalwijk

In het verleden hebben we al eens een dvd van de koerier onder de loep genomen en daar alle interessante punten voor u uit gefilterd en op papier gezet, ditmaal dvd nummer 82 over Wout Spierings uit Waalwijk, de 38 jarige timmerman met een 40 uren werkweek die in 2004 1e nationale hokkampioen jonge duiven van Nederland was, tevens in 2004 de Beste jonge duif van Nederland in WHZB, in 2005 1e en 2e op Le Mans Sector Zuidwest, in 2007 1e Nationale Hokkampioenschap eendaagse fond van Nederland, zo waar een echte topper dus.

Zijn stam is voor 90% opgebouwd met nazaten van zijn superkoppel Strakke x Dora.

Hieronder staan alle belangrijke punten op een rijtje, soms staan er simpele trefwoorden of korte zinnen waar u zelf het verhaal van kunt maken.

1. Wout speelt alleen met weduwnaars( 32 stuks)
2. Totaal bezit hij 14 meter hok, dit is inclusief de kwekers en de jonge duiven.
3. De duiven gaan alle weken mee
4. Gekoppeld word er op 15 januari
5. Met samenstellen van koppels heb je een beetje geluk nodig aldus Wout
6. Als de planning allemaal goed gaat zit er een oplopende lijn in qua vorm
7. Je moet proberen te pieken op bepaalde vluchten door middel van het systeem.
8. er word 4 weken voor de eerste wedvlucht gestopt met verduisteren, begonnen word er bij het spenen der jongen. Duivinnen gaan er bij weg als de jongen 14 dagen oud zijn.
9. Zolang er blauw in de lucht zit, is het weer goed voor de duiven.
10. Op de NPO vluchten voor jonge duiven kun je zien welke duiven het misschien gaan doen op de eendaagse fond als oude duif.
11. Bij thuiskomst van de vlucht krijgen de weduwnaars een mengeling van Koopman all in one, aangevuld met schapenvet, kaas, Herstel-power en pinda’s.
12. bij thuiskomst zit de duivin opgesloten in de halve bak, de doffer mag eerst een 15 minuten rustig bijkomen, voer en water staat klaar in de broedbak in glazen potjes(omdat stenen potjes te donker zijn als de duif zijn kop er in steekt)
13. Thuishouden van duiven, daar schiet je niets mee op.
14. De weduweduivinnen komen 2 x per week los, verder zitten ze op schapjes, met rolletjes op de vloer waar ze niet op kunnen lopen, twee keer per dag mogen ze even in het halletje voor voer en water.
15. Op tussenvluchten krijgen de doffers alleen de broedschaal, op de eendaagse fond worden de duivinnen getoond voor 15 tot 20 minuten, tevens ligt er dan wat tabakstelen in de schaal.
16. Als het goed gaat met je duiven weet je niet hoe het komt, als het slecht gaat met je duiven weet je het ook niet.
17. Bij thuiskomst zit er een vitaminepreparaat van Hoekstra door het water(recup), op maandag t/m woensdag Prange Suppe.
18. Doffers en duivinnen blijven na de vlucht samen tot zondagmorgen.
19. Eendaagse fondvluchten gaan tegenwoordig ook over seconden
20. het vliegvoer op zondag t/m donderdag bestaat uit 2 delen vlucht van Robays, 1 deel Dieet van Robays, 1 deel Kweek van Robays en 1 deel Energie van Matador
21. Van goed voer hebben duiven minder nodig
22. Koopman all in One ook voor de kweekduiven.
23. Op dinsdag avond en woensdag morgen krijgen de duiven de belangrijkste voerbeurten van de week. Die gaat zo: neem ongeveer 2 kg voer van eerder genoemde mengeling. Neem èèn mok schapenvetkorrels uit het vriesvak, èèn mok 48+ kaas, èèn mok pinda’s en twee eetlepels Herstel-power. Zet de mok met schapenvet korrels in de magnetron en wacht tot ze compleet vloeibaar worden. Maal ondertussen vast de pinda’s en de 48+ kaas in de keukenmachine, gooi hierna de herstel power er bij en maal het nog een keer, de vloeibaar geworden schapenvet gaat over het voer met de gemalen korrels( kaas/pinda’s). Meng alles goed door elkaar, het schapenvet zal weer stollen en aan uw voer plakken, eventueel nog een scheutje lijnzaadolie(van Jovati) om het super plakkend te maken. Geef de duiven van deze mengeling zoveel als ze lusten op dinsdagavond na de avondtraining en woensdagmorgen na de ochtendtraining.
24. Normaal krijgen de weduwnaars hun voer in potjes, maar op dinsdag avond en woensdagmorgen met de speciale maaltijd, dan komt het in een magnetronschaal op de vloer, voor een gezamenlijke maaltijd.
25. Tegenwoordig zijn extra vetten heel belangrijk, alleen heb je er met zware eendaagse fondvluchten baat bij, met makkelijke vluchten niet.
26. Vanaf maandag morgen na iedere training een koffielepel snoepzaad, behalve op dinsdag avond en woensdag morgen.
27. Duiven hoeven maar een uurtje te trainen, maar door vette maaltijden is het soms tot 2 uur, en moeten ze nog uit de lucht geroepen worden.
28. In iedere bak staat een vuren houten zitblok.
29. Op alle afdelingen staat een zoutblok(voor koeien)
30. Al 25 jaar word door Wout op nest gespeeld met de jonge duiven
31. In de winter staan alle ramen open.
32. Verduisteren oude en jonge duiven steeds van 18.00 tot 07.00 uur.
33. Mineralen krijgen de weduwnaars ook in hun broedbak omdat er altijd enkele doffers de baas zijn over de vloer en de anderen niets gunnen.
34. Om de zes weken een koudijs droogontsmetter en om de twee a drie weken een geeltablet tijdens het seizoen. Jaarlijks een paramixo en een paratyfus injectie en een geelkuur op eieren.Voor zover de DVD deel 82 met Wout Spierings uit Waalwijk.

Met vriendelijke groet,

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Zo Sep 21, 2008 10:45 
Omhoog  
De column van 12-09-2008


Vragen van het forum deel 6

Op het praathuis forum hebben de lezers/gebruikers van het forum een 24-tal punten samen gesteld die ze graag behandeld zagen.

We zijn nu aangekomen bij de laatste 5 vragen.

19. Verliezen van jonge duiven, hoe en waarom?

Zeer moeilijk onderwerp waar we het waarschijnlijk nooit eens over worden, maar ik zal eens een paar puntjes plaatsen.

1. Kwaliteit van de ouderdieren. Liefhebbers kweken uit alles wat veren heeft, slechte duiven in de hand, niet geheel gezonde duiven en duiven zonder prestaties met een prachtige stamboom waarop ook de ouders en grootouders geen enkele prestatie hebben neergezet. Wanneer alle liefhebbers eens alleen jongen zouden kweken van hun beste en gezondste duiven met een perfect lichaam, heldere ogen met kleine pupillen, en hier alleen mee kweken nadat de duivendokter tevreden is over de conditie en de gezondheid, dan kweek je al gemiddeld betere, gezondere jongen met betere weerstand en intelligentie.
2. Selecteren vanaf uitkomen der eieren. Begin met selecteren zodra de jongen uit het ei komen. Help geen jongen die niet zelf uit hun ei kunnen komen. Leg geen achterblijvers onder koppels met kleinere jongen met de bedoeling van wat extra voeding voor die achterblijver > lees zwakkeling. Selecteer die jongen gelijk uit, die op 8 dagen ouderdom nog niet geringd kunnen worden, selecteer die jongen uit die magere pootjes hebben wanneer hun nestmaat normale poten heeft. Selecteer alle jongen uit die achterblijven in de groei, blijvende dunne mest hebben, magere borstjes met weinig vlees en blauwe kleur, selecteer alle jongen die bij het spenen na 1 x helpen de waterbak nog niet kunnen vinden. Selecteer alle jongen die als laatste het hok uitgaan, en dat gedurende enkele dagen. Selecteer alle jongen die op het hok blijven zitten, wanneer de andere hun ronden maken. Selecteer alle jongen die vieze neusje blijven houden als de andere blaken van gezondheid. En wanneer u begint op te leren, selecteer alle jongen die niet optimaal in de hand aanvoelen. Wanneer u al aan de vluchten toe bent en u heeft bijvoorbeeld nog 50 jongen, speel er niet meer dan 40, pak de 40 mooiste, strakste en vitaalste jongen uit de groep, en laat de anderen een week thuis, dit zijn uw winnaars toch niet, dus waarom zult u ze spelen? Een duif kan best van 0 in èèn keer op 300 km, mits super gezond en er helemaal klaar voor.
3. Roofvogels . Iets waar we weinig aan kunnen doen is het verliezen van duiven aan de in grote getale voorkomende roofvogels. Op ons hok verspelen we toch wel veel jongen en ouden aan de kromsnavels, al is het veel beter geworden toen we in februari, maart en april de Oehoe CD aanzetten( geluiden van oehoe uil, waar andere roofvogels doodsbang voor zijn). Wanneer jonge duiven net buiten komen en een havik pakt Eén jong dan zijn er toch regelmatig een aantal zo bang en onervaren dat ze van het hok slaan en nooit meer terug komen.

4. Vervoer/containers. Er is bekend dat enkele afdelingen meer jongen verspelen dan anderen, we kunnen er wel omheen draaien maar het is zo. Maar ook per afdeling zit er grote verschillen in vervoer en dus kwaliteit van de containers. Er zijn afdelingen waarvan je van te voren al weet wie op ( korte afstanden) de uitslag de mooiste resultaten neerzetten en de minsten jongen verspelen. De afdelingen zullen u waarschijnlijk zeggen; “onze containers zijn allemaal even goed” maar laat u niets wijsmaken het is niet zo. Met bepaalde weertypes hebben enkele containers zo weinig verfrissing van lucht/zuurstof dat de jongen blauw en frommelig uit de container komen, als het dan pas de eerste of tweede keer is dat de duiven in de mand zitten bent u ze kwijt als ze niet een 100% basis gezondheid hebben.
5. Straling/kruislossingen. In deze twee oorzaken geloof ik niet. Bij straling zeg ik altijd maar dat op de natour bijna geen duiven verspeeld worden en er toch net zoveel getelefoneerd word. En bij kruislossingen is mijn mening, dat natuurlijk gaat een duif dan soms met de verkeerde groep mee, maar hij moet het verstand, de oriëntatie en de gezondheid hebben om later weer terug te keren, al is het de andere dag...

20. Voedingssupplementen

Ook weer een heel moeilijk onderwerp. Er zijn honderden zo niet duizenden verschillende preparaten die goed en onmisbaar zouden zijn voor uw duiven, er zijn supplementen voor de kweek, vlucht, jongen en rui en als we alles zouden geven hebben we dagen en maanden te kort. Maar geloof ik er niet in dan? Jazeker wel !!! ik ben èèn van de grootste voorvechters van voedingssupplementen in onze duivensport. Ik durf zelfs te beweren dat wanneer u op de dagfond met oude en of jonge duiven bij de absolute top wilt horen het bijna onmogelijk is zonder hulp van bijproducten ! Groot voorstander ben ik van zaken als gisten( biergist en bakkersgist), omega oliën of omega korrels( CèDè), ijzer, calcium, magnesium, kaas, schapenvet ( korrels), dierlijke eiwitten, knoflook, uien en energie/groente korrels. Zeer belangrijke en goede producten, alleen gebruik niet alles tegelijk, probeer een schema van uw goed presterende duivenvriend of duivendokter te krijgen. Wat eigenlijk niet bij voedingssupplementen hoort maar wel heel belangrijk: diverse soorten grit, piksteen, pikkoek, maagkiezels en regelmatig vers !!

21. Ouderdom vliegduiven

De vraag was waarom op dit ogenblik niet meer of bijna niet meer met oude duiven gevlogen word?

Dat is volgens mij een makkelijke vraag: In deze moderne tijd kunnen jonge duiven en jaarlingen alles aan door selectie en het moderne voer en begeleidingsysteem. Je kunt jaarlingen al het complete vliegprogramma voorschotelen en de besten zullen als jaarling al de besten zijn. Bij de commerciële hokken, gaan de absolute toppers naar het kweekhok en worden de slechten gedood of op een verkoop op internet gezet. Enkele mogen nog 1 jaartje als 2 jarige, maar dat zijn maar heel weinig omdat u in de vorige regel al heeft kunnen lezen; “de besten naar de kweek en de rest weg” er is volgend jaar weer een compleet nieuwe lichting jaarlingen.

Maar een duif kan natuurlijk in principe wel 10 jaar mee op de wedvluchten, maar het word als armoede van uw kweekhok gezien als de “ouden” u nog moeten redden..

Op eigen hok

Hadden we twee weken geleden ( 30-08 ) een hele goede vlucht en vorige week 06 September de slechtste van het jaar, onze duiven kwamen zo’n 5 minuten te laat( 67 mee) voor de 1e prijs. We weten precies waardoor het komt, maar ik zal het niet noemen, want het word gelijk als smoes gezien, dus praten we er niet over. Volgende week( morgen 13 September) nieuwe kansen en zien we of het probleem over/weg is.

In de club waren 06 September 429 duiven, wij hebben 31 in de punten van de 67 dus dat is nog geen 50% ( 1:4), dus met recht de slechtste vlucht van het seizoen.

De jonge garde van 2008 doet het nog steeds prima, tot nu toe, en dan zijn er nog twee vluchten te gaan heb ik 1 jonge duif met 9 prijzen op 10 x zetten, en 2 jonge duiven met 8 prijzen op 10 x zetten. Onze twee beste jaarlingen hebben beide 13 prijzen op 16 x zetten, en nadat we het verluchtingsysteem hebben aangepast is er ook een doffer met 13 prijzen op 16 x zetten. Duiven met een 100% score hebben we in het asduif kampioenschap dus niet, wel scoren enkele duiven per onderdeel heel hoog in %.

Wat nu al opvalt is dat duiven die je voor de vluchten het voordeel van de twijfel gaf het toch niet echt waarmaken. Het hoogst gewaardeerde doffertje( cijfer 9) is niet gespeeld door een verkeerde paramixo enting( scheve nek) maar het duifje met een 9- is ook onze beste jaarling doffer. De hoogst gewaardeerde jaarling duivin is nu onze 3e beste jaarling( Amabel 592 met een cijfer 9), zij heeft in het voorjaar geen nest gehad, en op de eerste vluchten kwam ze niet vroeg, later won ze nog een 1e op Pitiviers( eendaagse fond), nu ze op eieren zit( natour) laat ze zien het echt waard te zijn.

De 3e Best gewaardeerde (Aureole 782) duivin( cijfer 8,5) blijkt onze beste jaarling te worden, zij won nu reeds 13 mooie prijzen op 16 x zetten.

De jaarlingen met de laagste cijfers op ons hok( handkeuring) zijn ook de laagste in prijspercentage op de vluchten. Adam 751 liet het erg zitten op zijn bovenbouw, maar mocht toch blijven omdat hij alert was, zijn eindcijfer op ons hok was 7- en hij doet het slecht met 1 prijs op 8 x mee. En Eén duivin ( Ariëlle 768 ) mocht als test nog even blijven zitten (open stuit, cijfer 6,5), maar bewees het tegendeel niet met 3 prijzen op 14 x mee.

In 2009 blijven alleen jaarlingen die met de handkeuringen (in Oktober en Maart) een cijfer 7,5 of hoger scoren.

Met vriendelijke groet,

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Di Sep 23, 2008 21:06 
Omhoog  
De Column van vrijdag 19 september 2008

Het was een week met veel plezier en veel haat en nijd in de duivensport.

Plezier:

Vorige week vrijdag en zaterdag ( 12 & 13 September) was het weer groot feest met de jeugdspelers bij ons in de club, vrijdagavond weer de gewoonlijke “gehaktballenwedstrijd” wie eet zijn gloeiend hete gehaktbal met mayo of curry in een zo’n kort mogelijke tijd op, daarna volgde weer het wekelijkse moppen kwartiertje onder leiding van onze grote vriend Koos Dijkstra ( J.T), de jeugd ligt daarbij in een deuk, ook over de moppen waar ze nog niets van snappen….

Daarna gingen de duiven in de mand, en moest ik van alle jeugdleden natuurlijk hun toppers bekijken voordat ze ingemand werden, ik ken al bijna alle namen van hun duiven, pronker, prutser, etter, miyagi, ippon etc. etc.

Eenmaal alle duiven door de vakkundige handen van Reind v.d. Weij( onze inkorver) , kwam de grote container ook al. En dan gaat het wekelijkse eieren gooien beginnen, wie als laatste bij de container is om te helpen krijgt een duiven ei toegeworpen, die uit de manden van vorige week komt, meestal is Erwin Winters( 14 jaar) de pineut, hij blijft wat langer binnen te kletsen en vergeet steeds het eieren gooi ritueel, dus ook dit keer kreeg hij weer de volle laag.

Na dit wekelijkse smeer feestje is het weer de hoogste tijd voor de voorspellingen en weddenschappen bij de jeugd onderling, en zij hebben een eigen competitie( uitslag met 1:1 prijs) naast de complete uitslag waar de senior leden ook in staan.

Grote verrassing was dat we er weer 3 jeugdleden bij krijgen( staan we op 10), het broertje van Joost Westerkamp, een compleet nieuw beginner: Jeroen Bos mag van zijn ouders een hokje van 4 x 2 meter zetten, en de 2e dochter( Rowena) van Bert Slot, die haar eigen hokje met late jongen krijgt en bij goede verzorging volgend jaar zelf mag spelen. Verder worden drie dames van liefhebbers ook lid, ze denken het beter te kunnen dan hun man dus nemen het roer over..(als dat maar goed gaat hahaha)

Zaterdag toen de jeugduitslag kwam bleek dat Joost een snellere duif had dan de Gebroeders Bos, ze zitten op de zelfde school, dus dat word weer menig uurtje op de gang denk ik( vorige week was het namelijk andersom, toen werd Joost geplaagd door zijn collegae duivenmelkers op school).

Voor Joost is de duivensport en de sfeer in de club extra belangrijk, hij is 13 jaar, heeft een jonger broertje en zusje, een vader die hard moet werken en helaas is zijn moeder overleden, dus naast de zorg voor zijn broer en zus, de school met huiswerk, het verdriet natuurlijk in het gezin is de duivensport voor hem een super uitlaatklep, en zien we hem iedere week meer praatjes krijgen en een glimlach om zijn mond..

Op vrijdagavond de 19e september hebben we weer iets nieuws georganiseerd, in p.v. de vredesduif, ondergetekende heeft zo’n 10 prachtige jongen gekweekt uit jonge duiven 2008, uit Baily, Bart, de 3e npo Morlincourt etc. Door middel van het gooien met 3 dobbelstenen mag er gekozen worden uit het mandje late jongen, de stamkaarten leggen we op de kop, dus alle jeugdleden moeten op eigen gevoel een jonkie uitzoeken, de hoogste score dobbelstenen natuurlijk als 1e. In de herfstvakantie gaan we met alle jeugdleden en de toekomstige( 3) naar de familie Eijerkamp te Brummen, Evert Jan Eijerkamp heeft ons uitgenodigd om eens te komen kijken en daarna patat te eten in het restaurant van de woon boulevard, verder proberen we in de herfstvakantie ook nog een bezoek te brengen aan de combinatie vd Stouwe/Douna uit donkerbroek, en Arjan Beens uit Genemuiden( de 1,2,3 teletekst man op de grote fond) ook deze liefhebbers met het hart op de goede plaats hebben ons uitgenodigd om te komen buurten. Bij Arjan zijn enkele laatjes ook voor de jeugdspelers uit mijn cluppie ! Dus de herfstvakantie van onze jeugd staat in het teken van hokbezoekjes bij super liefhebbers met een hart van goud.

Waarom deze column op deze manier? Heeft het iets met duivensport te maken? Jazeker, zonder jeugd is er geen toekomst voor de duivensport, en zonder positieve mensen helemaal niet !

Dokter Pijnloos

Op zaterdag 13 september kwam een duivin van ons terug met een totaal vernielde krop, ze dronk water als een gek, maar het vloog er net zo hard uit als in. Even met dokter Pijnloos gebeld (jaap Bakker) , of hij even naald er draad mee wilde nemen om de duif in de club te repareren( onder het wakend oog van de jeugd natuurlijk). Samen met de echte clubman Cor de Jong heeft Jaap de duif weer gerepareerd, en is ze niet afgeschreven voor de toekomst.

Bedankt Jaap en Cor( ik kan het niet aanzien al dat bloed dus maakte de foto)

Hoe ging de wedstrijd vanuit Gennep op de 13e september? Super, in de club tegen 412 duiven beginnen we met 2,3,4,6,7,9 etc. en in groot verband hebben we 12 bij de eerste 100. Volgende week( morgen de 20e September) spelen we alleen nog de ouden, de jongen hebben nu 10 weken gehad en hebben het verdiend !

Groetjes en zie foto van Dokter “Pijnloos” en zijn assistent Broeder “Doet niet zeer”…

Met vriendelijke groet, Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Wo Okt 08, 2008 19:05 
Omhoog  
De column van 26 september 2008.

Het gesprek met de heer P.V. de V.

Interviewer: meneer de V. , u bent groot kampioen in de hedendaagse duivensport, verteld u ons eens hoe u aan die goede duiven gekomen bent?

De V. : Ik heb voor heel veel geld geïnvesteerd in top duiven die ik allemaal ongezien op internet kocht, de bijbehorende stambomen staan naast de foto van de duif dus dat kan niet mis hè.
Zo kijk ik meestal naar de bedragen die reeds achter de duiven staat, als die hoog genoeg worden moet het wel een goede duif zijn hè, waar ik ook heel erg op let, dat er een oogfoto bij staat van zo’n knalgele kijker, het liefst zonder enig rood in de iris.
Eigenlijk moet ik zeggen dat ik helemaal niet in die oogtheorie geloof, maar zo’n knalgele kogel, met een grote pupil liefst, kun je niet laten schieten hè? die koop ik dan.

En waar ik ook altijd naar kijk bij het bepalen welke duif ik koop is of er bekende namen achter staan bij de biedingen, want als zij deze duif interessant vinden voor hun kweekhok dan moet het wel een goede zijn, die kopen hem ook voor versterking toch?

Nee, kopen van topduiven voor de toekomst is zo gemakkelijk tegenwoordig met internet, de toppers kopen hier allemaal, het is net een duiven supermarkt, we gooien allemaal ons mandje vol, kweken en zijn binnen.

Interviewer: meneer de V., als u duiven aankoopt bij liefhebbers thuis, of u bent op eigen hok en heeft duiven in de hand, waar let u op?

De V. : Goede duiven pak je er in het hok zo al uit, je hoeft ze niet eens vast te houden, diegene die alle veren rechtop hebben staan zijn de besten. Het is heel simpel: duiven hebben veertjes rond hun oren en nek die ze rechtop kunnen zetten en de besten hebben dat altijd, de neusdopjes moeten iets grauw van kleur zijn, en de oogje iets tranen dan weet je dat de traanbuisjes open staan. Als ik ze in de hand neem( wat eigenlijk weinig zin heeft, want de stambomen zijn prima) dan zie ik graag dan ze wat flodderig aanvoelen, ze moeten het liefst heel smal zijn met weinig schouderpartij en de stuitbeentjes moeten ver uit elkaar staan in het vliegseizoen. Spieren zijn niet belangrijk, de wind draagt de duiven wel door hun liefst extra lange achtervleugels. En daarbij moeten ze nog van die brede staarten hebben die wat omhoog staan, dan kan de wind er goed onder en zijn ze zo thuis. Verder zie ik graag dat ze veel ruimte hebben tussen de eerste slagpennen, een beetje zoals kippen hebben, en helemaal tof vind ik het als ze daarbij ook nog wat vierkantig zijn, mmm heerlijk.

Interviewer: meneer de V. verteld u ons nu eens het echte verhaal over medicijnen en of u ze gebruikt, welke en de hoeveelheid, dus verraad het geheim eens.

De V; Wat medicijnen? Ben je helemaal gek, die doktoren worden van mij niet rijk, het zit tussen onze oren dat de duiven zo nu en dan eens wat moeten hebben. Wat en flauwekul zeg, hahaha, ik moet er bijna van in mijn broek poepen, nee mijn duiven krijgen niets, ik heb nog nooit een spreekkamer van binnen gezien. Een geelkuurtje op eieren? , een luchtwegkuurtje tijdens de vluchten? Nee, natuurlijk niet, duiven met stambomen moet je hebben, zo van internet, die hebben niets nodig, hou dat geld maar mooi voor een pilsje in de kantine van de duivenclub.

Interviewer: Meneer de V. , dat kan toch helemaal niet, vertel nu eens eerlijk wat u doet, een paramixo enting is al verplicht dus daar komt u niet onder uit .

De V. Ja, die mafkezen in het NPO bestuur hebben dat verplicht gesteld ja, ik weet het, maar ook daar komen we onderuit hoor. Ik krijg van een bekende dokter waar ik nooit kom overigens het getekende lijstje gewoon thuis gestuurd, ik vul het in, natuurlijk zonder te enten en klaar is kees haha.

Maar nee, die hele duivengeneeskunde is slecht voor je portemonnee, dus daar doe ik niet aan mee.

Interviewer: meneer de V. wat kunt u over uw hok vertellen?

De V. Mijn hok? Ja, daar kunnen we nu even niet heen, het is al donker, en foto’s heb ik er ook niet van maar eigenlijk is het hok niet belangrijk. Maar als ik mag kiezen zou ik het hele dak aan de voorzijde vol leggen met glazen pannen de voorzijde van het hok met kippengaas.

Daarbij wil je in deze tijd natuurlijk geen plafond meer, nee gewoon kippengaas tot aan de bakken aan toe.

Verder maak ik nooit schoon, hoe vochtiger hoe beter, dan weet ik dat ze goed drinken uit de sloot hier achter, of bij thuiskomst uit de dakgoot.

Verder heb ik een hygrometer hangen en als die bij mooi weer maar onder de 40% staat is het goed, en bij slecht weer staat hij wel op 100% omdat mijn hok blank staat haha

Interviewer: meneer de V. we zijn aanbeland bij het voer wat u uw duiven geeft, vertel eens, hoe doet u het?

De V.: Voer is helemaal niet belangrijk, ik krijg van mijn voer handelaar altijd zakken die normaal € 10.50 kosten voor maar € 5,00 , die zijn een paar maanden over datum, en soms zitten er van die beestjes op, maar dat is weer extra dierlijke eiwitten toch? Haha

Nee, door die dure merken word ons zand in de ogen gestrooid, het is alleen maar extra winst voor de fabriek, de groothandel en de eindverkoper om de hoek. Voer met 4 tot 8 verschillende granen zijn de besten, en die moeten we hebben voor onze dure duiven met mooie stambomen, zo van internet.

En ook het voeren op zich is makkelijk, niets met opvoeren en al die waanzin, gewoon een zak van 20 kg in de silo en klaar is de V.( kees haha)

Ook bij de kwekers gebruik ik dit zelfde voer, als de jongen met 7 dagen geringd moeten worden voer je teveel, 14 dagen is beter.

Nee, jongens ook met granen en voermengelingen worden we besodemietert door de voer-makers. En ik de winter helemaal, kippenvoer is nog goed genoeg hoor.

Interviewer: meneer de V. , wat vind u van de duivensport in de toekomst, wat denk u over jeugd en over beginners etc?

De V. Kan mij allemaal niets schelen, ik heb duiven voor mezelf, ik, ik en nog eens ik. De jeugd en beginners zoeken het maar uit, ik help ze ook niet, omdat ze niet geholpen willen worden, als ik ze al eens een tip geef nemen ze die niet aan, waarom eigenlijk niet ?
Ik spreek altijd de waarheid in reportages…..

Voor zover de interessante gedachtes en mening van de heer de V.

Waarom deze “reportage”, u ziet hopelijk gelijk dat het allemaal gelogen is, niets is waar in deze “reportage” .
Maar de meeste “reportages” zijn in zijn geheel of gedeeltelijk niet waar, dus dit kon er nog wel bij.


Arjan Beens uit Genemuiden

Liefkozend word hij door velen de “1,2,3 teletekst man” genoemd, Arjan Beens uit Genemuiden .

Hij had gezien dat de jeugd in p.v. de Vredesduif zo’n enorme opleving kende en wilde graag iets betekenen voor dit jonge spul vertelde hij in de mail aan mij.

Hij had zo’n 20 jongen uit zijn fondstam klaar liggen voor de jeugdliefhebbers van mijn clubje. Op maandag 22 september jl. zijn Ydo, Joost, Luc, Stevan en begeleider Cor de Jong naar Genemuiden geweest om de goudklompjes te halen, het was een groot feest en super ervaring vonden ze allemaal. De jongens gingen weg met nazaten van Baatje, Mr. Moonlight, Golden Moonlight, Dancing Moonlight, Mr. Spoorloos, Dochter Paarsborst, As 517, Mr. Bergerac en Goede Jaarling. Het viel Ydo op dat de duiven van Arjan Beens moderne fondduiven zijn (wat groter dan de gemiddelde fondduif), en dat ze superzacht aanvoelden. Een persoonlijk verslag van Eén van de jongens volgt z.s.m. in het spoor der kampioenen.

Zie leuke foto !!

Pieter en Gea Veenstra Drachtstercompenie

Op het nationaal Vredesconcours vanuit Berlijn had Pieter 53 jongen bij ons in Noordwolde ingemand(nationaal centrum 0268), voor de inkorving vroeg Pieter of ik ze wel wilde aangeven aan onze man Reind vd Weij, natuurlijk hartstikke leuk om de duiven van zo’n groot kampioen te mogen bekijken. Wat me opviel was dat de duiven van uitzonderlijke kwaliteit waren en daarnaast ook nog in super conditie, wat natuurlijk later ook bleek met 3 duiven bij de 1e 10 op teletext.

De jongen waren de week ervoor allemaal nog mee geweest op Morlincourt , wat toch een afstand had van zo’n 450 km en nu kregen ze 525 km aan hun broek compleet van de andere richting(Oost), dus de jongen van Pieter en Gea maakten zo’n kleine 1000 km in 8 dagen en dan uit twee totaal verschillende windrichtingen.

Afgelopen zondag de 28e September waren Klaasje en ondergetekende te gast bij Gea en Piet thuis, en onder het genot van een kopje koffie kwamen alle 100 jongen door mijn handen, waarvan ik er natuurlijk al een 50 kende(Berlijn). Wat is er mooier dan samen met een vriend duiven te mogen bekijken. Bij elke duif gaven we onze persoonlijke mening en keken we waar de overeenkomsten en de verschillen lagen. Pieter had natuurlijk het voordeel dat hij zijn eigen duiven kent en de daarbij behorende prestaties maar stond er versteld van dat zijn beste duiven ook door mij als beste beoordeeld werden( wat een opluchting haha).

Tijdens de uitgebreide Chinese rijsttafel besloten we dat ook mijn duiven aan de beurt kwamen deze winter. Super gezellig, topduiven en lekker eten…beter kan voor mij niet.

Tot gauw.


Peter en Panny Fincken-Rempackis Maasbracht.

Op zondag de 21e September waren we te gast bij Peter en Panagiota Fincken uit Maasbracht, wat we daar zagen was ongelofelijk.

Peter had 93 duiven mee( meest late jongen en enkele bevlogen jonge duiven) op Reims wat voor hem zo’n 250 km was. Toen de eerste duiven begonnen te vallen en de telefoon bleef angstig stil wist ik het al, een superuitslag werd geboren.

Zo ongeveer rond de 40e duif kwamen de eerste telefoontjes( van korte afstand) dat de eerste duiven vielen…Peter en Panny hadden al bijna de helft thuis..

Met een stam duiven( Ali x Borgmans x Beute x Prange) zijn ze bijna onklopbaar, en dat nu nog vooral met de jongen en de vitesse/ midfond, maar over 1 of 2 jaar willen ze er ook op de eendaagse fond staan.

Toen we naar het clubgebouw gingen viel me nog enkele dingen op wat ik niet had gedacht van “de Liefde” te Echt. Bijna niemand was aanwezig, bijna niemand feliciteerde Peter met deze super uitslag en niemand nam de tijd voor een bakje koffie of even gezellig samenzijn, jammer.

Wij feliciteerden Peter, Panny en Remco natuurlijk wel, en doen dat volgende week nogmaals samen in Centre Parcs.

Heerlijk!

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Do Okt 16, 2008 11:55 
Omhoog  
Column van 10 oktober 2008.

Wat een gedonder, ik ben van de trap gevallen en mijn teentjes en vingers gebroken en voet en hand gescheurd.

Het gebeurde op maandagmorgen net voor we op vakantie zouden gaan met onze vrienden Panagiota en Peter Fincken uit Maasbracht, we zijn wel gegaan ondanks dat ik de eerste paar dagen in een rolstoel zat. Maar voor mij is rust , gezelligheid en eten het belangrijkste en dat ging prima haha. De vrijdag dat we thuiskwamen gelijk maar mijn E.mail box geopend en enkele tientallen mailtjes gelezen en beantwoord( met 1 vinger van de linker hand), ondanks dat we maar drie dagen weg zijn geweest waren er toch al berichtjes van ongedurige duivenvrienden die in hun 2e mail die week al boos waren dat ik niet reageerde… het zal de tijd van het jaar wel zijn( de blaadjes vallen)..

Hoe verduistert Peter Fincken zijn jonge en oude duiven toch?

Ik denk dat iedere topspeler anno 2008 werkt met licht en donker op zijn hokken, zo’n 25 jaar geleden begonnen de meesten al met verduisteren van de jonge duiven en de laatste 10/15 jaar doen de toppers het ook bij de oude duiven. Traditioneel is dat je rond 18.00 uur platen, schuiven of gordijntjes voor je ramen hangt en zo de zon te toegang verbiedt.
Zo rond 08.00 uur de volgende dag word alles weer voor de ramen weggehaald en kan de zon weer op de hokken komen. Op zich helemaal gewend, iedereen kent het en weet van de hoed en de rand maar…wat als je gewoon werkt ?, en wat met de kinderziektes en wat met de “slecht weer dagen” ?

Bij Peter Fincken de topspeler uit afdeling 4 gebeurt het anders, makkelijker, en absoluut geen kinderziekten meer tijdens de verduister periode.

Hij zet in februari reeds plaatjes triplex voor de ramen en laat door middel van een tijdklok de lampen aangaan om 08.00 uur tot 18.00 uur. Voordeel is dus dat je altijd precies op tijd bent, je gewoon naar je werk, op visite en zelfs op vakantie kunt gaan en de duiven zitten prima verduisterd tussen 18 en 08.00 uur en prachtig in het zonnetje( ook op slecht weer dagen) op de tussenliggende uren.

Bij de oude duiven haalt hij de triplex plaatjes weg zo’n drie weken voor aanvang van de periode dat hij met de betreffende ploeg wil pieken( de vitesse ploeg dus in maart en de dagfondploeg eind april, de jonge duiven tot 21 juni etc.) Vanaf de eerste vlucht van de te pieken periode word de licht periode uitgebreid van 10 naar 17 uren met truelight(echt zonlicht.

Heel belangrijk bij alle lichtsystemen is: ook overdag het licht aan! U weet het wel, velen weten het wel maar toch zijn er nog honderden die het verkeerd doen en daarom valt bij hun het systeem in duigen.

Hoe verloopt de rui?

Op dit ogenblik moet het op uw hokken sneeuwen van de grote hoeveelheid veren, u zit net als veel toppers nog midden in de karnemelk periode van 3 weken en hierna gaat u een paratyfus kuur geven of zoals ik dat doe, eerst nog een kuur met Prange Suppe. Ik kreeg net nog een mailtje van Luc Houben uit Belgie dat hij en enkele andere goed spelende vrienden van hem de Prange Suppe ook sinds vorig jaar gebruiken in de rui tijd, met groot succes.

Zorgt u verder voor een goed zak voer, en met een goed zakje bedoel ik dat u best zelf mag mengen, u kunt best 5 tot 10 zak voer wat u in de zomer gebruikt, nu door elkaar mengen en opvoeren. Er mogen best snoepzaad, energie, zonnebloempitjes, hennep, pinda’s, tovo, korrels etc etc worden gegeven. Hoe uitgebreider in de rui tij hoe beter voor de pluim.

Vergeet niet elke 2/3 dagen een bad te geven, tijdens mijn selecteren van hokken pak je de “weinig bad geef hokken” er zo uit, de eerste 3/5 slagpennen worden vierkant, en de andere pluim voelt aan als schuurpapier. Als u dan naast dat “weinig bad geven” ook nog eens arm voert, kunt u het volgend jaar waarschijnlijk vergeten.

Een korte column deze keer, mijn excuses, ik heb zoals in de aanhef al staat alleen de beschikking over mijn linker hand, en met die linkerhand kan ik met èèn vinger op het toetsenbord slaan, dus voor de tekst als hierboven heb ik 3 uurtjes werk.

Hoe gaat het nu met selecteren en keuren? Dat gaat prima, ik heb door de gipsmeester mijn hand in de precieze houding laten zetten dat ik er een duif mee kan vasthouden en het keuren van spieren en stuit doe ik met links. Het “gevoel” heb ik alleen in mijn linker hand en vingers, de rechter hand is alleen voor vasthouden haha

Tot volgende week,

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Do Okt 23, 2008 21:27 
Omhoog  
De column van 17 oktober 2008

Waarschijnlijk zijn bij u alle duiven die niet goed genoeg waren nu verwijdert van het hok, alleen de allerbeste verdienen een plaatsje tussen de elite van uw hok.

Alle twijfelaars die u nu laat zitten zullen u in 90% van de gevallen volgend jaar weer teleurstellen, kampioenen zijn er weinig en zeker tussen de twijfelaars is de kans heel klein dat er toch een toppertje tussen zit.

Veel beter is het kweek en vlieghok te minimaliseren met alleen de allerbeste.

Ook bij ons gaan er vele duiven uit, velen zijn niet goed genoeg en worden opgeruimd en zo’n 20 oude duiven zijn over compleet en zullen op GPS-AUCTIONS verkocht worden.

Wat is over compleet? Ik heb bijvoorbeeld van Akio 873 onze supervlieger van 2004 maar liefst 5 zonen op het kweekhok, de 2 oudsten van 2005 mogen nu iemand anders blij maken, ze hebben ons laten zien goede duiven voort te brengen. Van de New Spitfire heb ik 7 kinderen op het kweekhok, de 2 oudsten( 2005) mogen nu weg, deze twee zijn uit New Spitfire de 1e asduif herstart van de afdeling 2002 x Kiyoko de 4e npo Blois, en Kiyoko is weer kleindochter van deze New Spitfire. Ook enkele broers en zusters alsmede kinderen van de Superduivin 063 moeten nu plaats maken voor de nieuwe generatie, deze zijn uit 2003/2005, andere spelers zullen veel plezier aan beleven vooral in kruising met Koopman of v. Loon bloed.

Twee echte sprintkwekers zullen ook verkocht worden, dit zijn twee doffers die ik gekregen heb van Hans Eijerkamp & znn, te weten de 156 Silvester en de 666 Kleinzoon Commander Bond. Waarom gaan deze doffers er uit? Ze brengen zulke prima jongen. Ja ook deze twee doffers van 2002 moeten het kweekhok verlaten, hun nazaten doen het op de Vitesse en Midfond super met eerste prijzen maar op de eendaagse fond komen ze te kort, en aangezien wij overgeschakeld zijn naar de 500/700 km vluchten moeten zij plaats maken, hoe zeer me dat ook doet.

Zo kocht ik zelf een hele beste duif van een overnachtliefhebber, deze had door ruiling een duif gekregen van Comb. Elskamp uit Nunspeet, een echte super op het dagprogramma, maar deze duif moest bij de desbetreffende liefhebber toch weg omdat hij overnacht fond speelt, dus een buitenkansje voor mij. En zo zijn sommige oude duiven toch buitenkansjes voor anderen en beslist geen troep..

Wat ik wel altijd eerlijk zeg als een liefhebber bij mij een duif koopt; bevalt hij niet dan kom je hem omruilen voor een andere, want niet goed voor de koper is ook niet goed voor mij ….

Eerlijk duurt het langst.

Maak uw hok vast “vliegklaar”

Het afgelopen seizoen heeft u misschien net als velen onder ons wat met het klimaat op de hokken gesukkeld, bij velen was de ventilatie een groot probleem, bij anderen het gebrek er aan. Ook werd me vaak advies gevraagd over problemen met vocht op de hokken, bij enkele liefhebbers was het plafond gewoon doorweekt van het optrekkend vocht.

Probleem is dat ik van hokken, de bouw ervan en de ventilatie weinig tot geen verstand heb, hiervoor moest ik steeds de hulp van hokkenkenners in roepen. Vroeger altijd Robert Kasperink, maar door enorme drukte en slechte bereikbaarheid van deze man ben ik verder gaan zoeken voor de vragenstellers.

Op dit ogenblijk adviseer ik iedereen contact op te nemen met Jaap Bakker uit Noordwolde, deze hard spelende duivenkenner vind het leuk werk en komt graag op uw hokken voor wat advies en eventueel kan hij het ook voor u verbouwen.

Bel voor alle problemen met uw hok gerust met Jaap 0561-432758, vanuit het buitenland 0031-561432758.

Misschien zien enkelen dit weer als reclame, maar ik zie het als hulp om u beter te laten presteren en postduiven liefhebber te blijven, want afvallers in onze sport hebben we genoeg

Djoerd van der Veen uit Zwaagwesteinde

Dit is weer zo’n onbekend hok in Nederland waar echte superduiven zitten.

Afgelopen zondag kwam Djoerd hier om de duiven te laten selecteren, zo’n 100 stuks had hij meegebracht, te weten het complete kweekhok en de jonge duiven.

Bij zijn kwekers zat een zeldzame kwaliteit aan oude basis. De nieuwe aankopen waren in de hand aanmerkelijk minder, en ook op de vluchten kwamen die nog niet uit de verf.

Zijn oude basis met Elzinga en Marien(België), brengen superieure duiven ter wereld( zie prestaties van de laatste jaren). Bij de jonge doffers zaten duiven van uitzonderlijke klasse in de hand en op de uitslag, de jonge duivinnen waren iets minder, maar ook daarbij zaten enkele juweeltjes. De beste jonge duif van Djoerd kreeg van mij het laagste cijfer( 6), deze duif was super gemotiveerd geweest, met pure kopprijzen ten gevolg, maar had een slechte bouw en zal volgens mij niet zijn beste in de toekomst worden( als zijn stuit in de zomer ook zo open ligt).

Hier gaan we nog veel van horen te komende tijd, jammer dat hij niet of bijna niet zijn besten op de eendaagse fond speelt, ze kunnen het wel.

Op eigen hok

Gaat het prima, de rui verloopt weergaloos, geen enkele probleemgevallen dit jaar.

Het weduwnaarshok had altijd 24 broedbakken maar word met 6 uitgebreid tot 30 door Jaap Bakker onze huisklusser. Waarom 6 erbij? Ik weet dat het aantal duiven niets zegt over de prestaties, en ik weet zelfs dat meer duiven meestal slechter is, maar door andere indeling van de broedbakken moesten er 6 stuks bij. De weduwnaars kunnen elkaar nu aankijken, enkelen staan dus tegen over elkaar. Ik zag dit systeem bij enkele toppers reeds eerder en drie weken geleden zag ik dit nogmaals bij de grote kampioenen Pieter en Gea Veenstra, zoals zij het hebben( achterwand bakken met 6 losse in de zijwand) hebben we( Jaap dus, want ik heb twee linkerhanden) ook bij ons in Wilhelminaoord gemaakt.

Zoals het nu lijkt hebben we voor het nieuwe seizoen 30 koppels vliegduiven op dubbel weduwschap.

Alle duiven krijgen de komende 10 dagen Setrachol van Travipharma over het voer, steeds 10 ml over 500 gram voer. De firma Travipharma adviseert 1 a 2 keer per week in de rui tijd, maar ik gebruik liever eerst een 10 tal dagen achter elkaar om de laatste donsrui te laten vallen.

Setrachol bevat Methionine, Choline, Sorbitol en Biotine

Groetjes en tot de volgende keer!

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Wo Nov 05, 2008 10:44 
Omhoog  
De column van 24 oktober 2008

Rui, winter en kweeksysteem Wilhelminaoord 2009:

Laten we beginnen bij de laatste vluchtdag in september:

De dag na de laatste vlucht, worden alle jongen gespeend die zijn grootgebracht door de vliegduiven voor het spel op de natour, bij de kweekduiven zijn vaak de laatste ronde jongen reeds 1 a 2 weken weg. De eerste dag na deze laatste vlucht krijgen de duiven( kwekers en vliegers) geen eten, door deze dag vasten schrikt het systeem van een duif zo dat het rui-proces in èèn keer op gang komt.

De eerste week na het vasten krijgen de duiven Recup van Beyers-Elite Enzymix, dit is een lichte voeding, een soort zuivering zeg maar.

Na deze week licht voeren met Recup gaan we weer over op Beyers-Elite Enzymix Rui, maar hier moet ik wel bij zeggen dat de duiven dit niet alleen krijgen, alles wat we over hebben van het vliegseizoen word hier de eerste tijd doorgemengd, dus alle snoepzaden, pinda’s superenergie etc komt er lekker door heen.

Maar ook de Omega 3,6,9 korrels van CèDè worden bijna dagelijks aan deze voeding toegevoegd.

Even weer terug naar de vasten-dag: na deze dag beginnen we met een 21 dagen karnemelk kuur in het drinken, steeds 1 liter karnemelk op 3 liter water( 25% karnemelk dus), en dit de volle 21 dagen lang.

Na deze 21 dagen karnemelk krijgen de duiven weer 14 dagen Prange Suppe door het water, steeds 1 eetlepel per liter water.

En dan na deze Prange Suppe kuur volgt dan nog even een 14 kuur met product nummer 2, deze kuur is op basis van Trim-Sulfa en werkt prima tegen paratyfus, colli en streptokokken .

Rond 1 November zijn deze 3 waterkuren achter de rug en kunnen de duiven weer eens wat schoon water te drinken krijgen, het weekplan is dan 1 x Prange Suppe door het water en 1x een Chol-product te weten Biochol, Seduchol of het nieuwe Setrachol van Travipharma.

Wanneer jonge weduwnaars of jonge kweekdoffers dun op de mest komen door spanning en stress(Watermannen) krijgen ze 2x per week Beregoed(zuurmiddel) door het water, het dunne poepen is dan over. Deze doffers zijn zeker niet ziek maar gewoon wat zenuwachtig, ze gaan wat meer drinken en daardoor dunner poepen.

Rond 1 november weten we welke doffers op welke bakken zitten en worden alle duiven een keer voor gekoppeld met hun duivin van het volgend jaar, groot voordeel hiervan is dat de duiven bij de koppeling op 5 december hun partners reeds kennen en de koppeling vloeiend verloopt.

Bij deze voor koppeling hebben we de duiven in de handen en kunnen ze dus gelijk een druppel Endo/Ecto op het borstbeen geven en een paramixo enting, enkele liefhebbers zullen zeggen geen druppels tegelijk met de paramixo enting maar wij hebben daarbij nooit problemen gehad op eigen hok.

De enting tegen paramixo kan ook heel goed een weekje eerder tijdens de paratyfus kuur met nummer 2.

Vanaf 20 November gaan de duiven over van Rui voer naar Kweekvoer, ook hiervoor gebruiken we Beyers voer, maar ditmaal de blauwe zakken Premium Kweek( de Beyers-Elite Enzymix zakken zijn rood van kleur 20 kg).

Rond deze datum beginnen we ook met het verlichten van de te koppelen duiven, het lichten bouwen we in een week op van 08.00/18.00 uur tot 05.00/22.00 uur, wel steeds originele thrue light lampen gebruiken.

Rond 5 december worden alle duiven gekoppeld indien ze er perfect uitzien en de dokter ze gezond verklaard heeft, indien niet wachten we gerust langer. Bij ons is het nooit voorgekomen, maar wanneer duiven niet 100% zijn de duiven niet samen zetten, het kweken zal slecht verlopen en de kwaliteit van de jongen zal beduidend minder zijn.

Bij ons op de hokken in Wilhelminaoord word alleen gekweekt uit duiven waar we het volste vertouwen in hebben en dat is dus uit alle duiven.., diegene waar we geen vertouwen in hadden zijn geruimd!

Op het kweekhok alsook op de vlieghokken worden koppels samengesteld die bij elkaar passen qua lijn, uiterlijke kenmerken en ogen.

Duiven met gele bleke ogen worden niet gebruikt…omdat we ze niet hebben.

Duiven met weinig rood in de iris(vaak goede vliegduiven) worden gekoppeld met dikke kweekogen( dikke ogen zijn kersenrode irissen met veel kweekrillen).

Tot het jaar 2008 hebben we nooit echt gekruist, we hielden de Janssens altijd 100% zuiver, maar vanaf 2009 zal er ook gekweekt gaan worden met andere excellente duiven van andere origine. Enkele superdieren hebben we reeds aangeschaft of gekregen van Eijerkamp en zonen( Heremans-Ceusters, Claes en van Loon), van Gerard en Bas Verkerk en enkele zullen nog volgen, het moeten van origine snelheidsrassen zijn maar met de uiterlijke zichtbare en voelbare kenmerken van dagfond duiven.

En zeer belangrijk is dat het basismateriaal van wereldklasse moet zijn, met paarden waar wat Belgisch trekpaarden bloed in zit moet je lang fokken wil je daar weer renpaarden uit halen..

Groetjes en tot de volgende keer!

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Do Nov 13, 2008 20:25 
Omhoog  
De column van 31 oktober

Een druk weekje…

Op woensdag 22 oktober jl. was het zover, de Noordwolde Jeugd ging naar de familie Eijerkamp te Zutphen.

Rond 09.30 was het verzamelen bij mij thuis in Wilhelminaoord, even later vertrokken we met 13 man sterk naar Zutphen waar we in eerste instantie welkom geheten werden door Anton Koster en Henk Jurriens. Tijdens het voorstellen kwam de grote man achter de prestaties Piet Schrijvers ook bij ons zitten, wat natuurlijk voor de jeugd zeer leerrijk was.

Eerst mochten ze bij de vlieghokken van Piet kijken en alle toppers waaronder Vale Piet, Chè, Drogba en Abel in handen nemen, Piet schrijvers vertelde alles wat hij zo in het seizoen deed, hoe hij tot die topprestaties kwam en op welke hokken. De kinderen mochten zelfs even in het hok kijken waar Drogba in 2007 tot twee keer toe midden in de nacht arriveerde op een grote fondvlucht.

Toen we net de groepsfoto wilden maken kwam de grote baas Hans Eijerkamp zelf een kijkje nemen. Hij kwam om het hoekje vanaf zijn eigen erf gelopen en sprak de woorden “Hè jongens, zijn jullie er al? “ De kinderen verschoten van kleur, iedereen kende de heer Eijerkamp uit de boeken, reportages en films, maar dat hij zelf tijd vrij maakte om de kinderen de handen te schudden was voor deze ploeg kinderen uniek.

Hij vertelde de kinderen zijn eigen verhaal, hoe hij zijn eerste klok kocht, waar hij 1 gulden per maand aan afbetaalde, hij vertelde over zijn stofjas die al 50 jaar oud was en die hij toentertijd nog van Ko Nipius had gekregen, de verfvlekken van 50 jaar geleden zaten er nog in, schitterend. De jeugd( van 8 tot 17 jaar) praatte honderduit met Hans, Henk, Anton en Piet, iedereen mocht vragen stellen en kregen eerlijk antwoord.

Nog even op de foto met zijn allen en hup met Anton Koster mee naar de kweekhokken op de bovenste verdieping van Greenfield stud. Na een uurtje kwamen ze weer beneden en mochten nog even in de Viproom kijken waar alle grote bokalen staan die de familie Eijerkamp gewonnen heeft, iedereen kreeg een mooi kweekboek mee en de belofte dat ze volgend jaar weer mochten komen. Nog even lekker eten op de woonboulevard en vermoeid huiswaarts.

Harderwijk en IJsselstein

Vrijdagavond de 24e Oktober was ik te gast in Harderwijk, om de jaarlingen van de club te bekijken( jaarlingen 2009, dus jongen 2008). Hele goede duiven zaten hier, de topper van JD Schaftenaar (2e Nationaal Kampioen-duif jong) zat er ook tussen, je kon aan de 202 zien dat hij zich lam gevlogen had het afgelopen jaar, maar een super dat was het in 2008 zonder enige twijfel, er was namelijk maar èèn betere in heel Nederland.

Zaterdag weer vroeg uit de veren voor een tripje naar Ijsselstein, waar de leden van p.v de Groene Olijftak een grote duivendag hadden georganiseerd, met mestonderzoek, witte duiven, de Patagoon duivenvoeders, de duivenfotograaf Piet Grasmayer, een duivenverkoop en ondergetekende mocht ook hier de toekomstige jaarlingen bekijken. Ook hier zaten bovengemiddeld veel fijne duiven. De beste vond ik èèn van de heer Schalkwijk, misschien moeten we nog een jaartje extra wachten op prestaties van deze duif aangezien het een echte overnachtduif was, maar dat hij het gaat doen weet ik wel zeker.

Op eigen hok

Gaat het prima, alles loop op rolletjes.

We hebben er weer twee toekomstige kampioentjes bij op het kweekhok te weten 08-1102271 “Figo-Aske” kras duivin uit B06-6149995 ½ Broer Will uit “Den 426” x “het Chrisje” , maal B07-6367904 Inteelt Wonderaske uit “Super Aske”x “dochter Figo x Wonderaske”

Het 2e duifje is de 08-1102313 “De Triller” , deze blauwe doffer is kleinzoon van “de Grote Kras”, “Halfzus Dion”, “de Lichte Blauwe”en “dochter Euro”

En de “Temptation-Max” die we kochten in 2007 bij G & S Verkerk, kregen we vanmorgen terug, deze blauwwitpen doffer hadden we een jaartje uitgeleend aan vriend Jaap Bakker uit Noordwolde, hij kweekte er goeden van en wij zijn in 2009 het zelfde van plan.

Groetjes en tot de volgende keer!

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Vr Nov 21, 2008 15:31 
Omhoog  
De column van 08 november

Het gaat hoofdzakelijk om goede duiven !

Afgelopen weekend weer heerlijk met vrienden( Marijke en Jos Voortman) op de najaarsbeurs te Rosmalen gestaan, samen met Klaasje heb ik heb twee hele dagen in de stand gestaan en niets van de beurs gezien moet ik eerlijk zeggen.

Zo nu en dan kreeg ik informatie wat er allemaal te zien was, en over het gesprek van de maand natuurlijk, van alle zijden kreeg ik informatie over de zaak St. Vincent, Blois, de duivendiefstallen, de nieuwe vaste voetring, het NPO bestuur en de N.U.

Wat ik er van weet?, wat ik er over wil zeggen? Werd me steeds gevraagd door alle kampen en hun achterban.. Ik zeg er helemaal niets over, ik weet er niets van, interesseer me er niet voor en ik heb er geen verstand van.

Oké dan, over twee dingen zal ik iets zeggen; De N.U. ( Noordelijke Unie) vind ik een prachtig initiatief voor de grote fondspelers in de afdelingen 7 t/m 11 en heb begrepen dat ze volgend jaar ook zulke schitterende vluchten gaan organiseren voor ons dagfond-liefhebbers.

En hebben jullie hun kampioenenboekje gezien? Grote klasse, kan niet anders zeggen, Eén van de mooiste van de laatste jaren; Overnacht Fond spelers in Noord en Midden Nederland gefeliciteerd met dit prachtige spel.

En ik zal iets zeggen over de nieuwe vaste voetringen: Ik heb er Eén gezien en mogen vasthouden, ik vind ze super. Er zitten vleugeltjes aan, dat klopt, die zouden zo kapot zijn, dat klopt volgens mij niet. Op de vergadering in onze club ( p.v. de Vredesduif te Noordwolde) had iemand zo’n ringetje bij zich…met de voorzitters hamer geprobeerd de ring kapot te slaan..geen schrammetje..met alle geweld geprobeerd de minuscule vleugeltjes er af te breken..onmogelijk. Dus volgens mij is de nieuwe vaste voetring een zege voor de duivensport.

Tijdens de najaarsbeurs ook nog met heel veel mensen mogen praten over “mijn” column, gelukkig van iedereen positieve informatie, op Eén na waren ze allemaal vol lof.

Die ene negatieve dan? Die vond het maar niets dat ik over de jeugd schreef, over de gehaktballen wedstrijden in onze club( 10 jeugdleden 2009) en over het eieren gooien, deze “azijnzeiker” vond dat dit niets met duivensport te maken had. Hij is zeker vergeten dat de jeugd onze toekomst is, dat andere kinderen en of beginners zelfs gemotiveerd worden door deze pennenvruchten, en dat onze club niet voor niets zo enorm groeit. Ja hij heeft gelijk dat gehaktballen eten niets met duivensport te maken heeft…maar zijn club verliest waarschijnlijk leden net als bijna iedere andere club, maar de onze groeit, nee deze “man” moeten we niet in het NPO-bestuur op de stoel van jeugdzaken..

Terug naar de titel: Goede duiven:

Op de beurs had ik zeer interessante gesprekken met topspelers over hun nieuwe aankopen, iedereen was nu al weer druk bezig met het aanschaffen van het allerbeste wat te krijgen is voor hun kweekhok. Dat is een groot verschil tussen de absolute top, de net onder de top spelers en de “duivenhouders”.

Toppers praten onderling over topduiven, top-voeding en het verbeteren van hun methode, daarentegen praten sommige duivenhouders over ziekten, doping, fraude en afgunst..

Goede duiven heb ik gezien een tweetal weken geleden bij Peter Colijn en Mike Ganus te Nieuwendijk ( vlak bij Dordrecht en Werkendam). Wat een ongelofelijke kwaliteit mocht ik op hun hokken bekijken, Peter Colijn had de kwekers in de mand gestopt voor mijn bezoek, stuk voor stuk mocht ik ze bekijken, mijn menig er over zeggen en kweekadvies geven.

Wat zat er? Toppers van de bovenste plank, allen kinderen uit nationale Asduiven, supervliegers of de toppers zelf.

De beste 5 doffers vond ik de Jackpot 760, Sun Raider 691, Challenger 767, v. Zon 268 en Darling 702.

De top 6 duivinnen waren voor mij: Flying Queen 1198, Daughter Creator 1033, Marilyn 950, Cinderella 785, Wout 728 en Wout 729( de laatste twee rechtstreeksen van Wout Spierings), verder zat er een vliegduivin van 2007 die reeds een 5e en een 3e NPO won…naar de kweek in 2009, onmiddellijk.

De beroemde A.S vertelde het al eerder hè, toppers spelen al super maar zijn steeds op zoek naar nog betere duiven, soms worden ze voor grote kapitalen aangekocht, maar ze gaan voor het beste en dat zijn soms de duurste..( soms ook niet).

Kenji Schmitt de jonge god uit Averbode( België) , kocht afgelopen week nog de stamvader Old Blue op de verkoop van Kris Cleirbaut, en Kenji is Eén van de jongste toppers van België, maar hij doet het goed; Investeren in de toekomst, investeren in super duiven !

Ook wij zijn op zoek naar de besten( voor onze portemonnee dan), door mijn contacten krijg ik wel eens een goede tip en probeer die tip altijd te volgen…

Ik zal u een paar tips voor de toekomst geven: Chè van Eijerkamp( de Kleine Dirk van de toekomst), Davinci van Pieter en Gea Veenstra, Bulldozer van Gerard en Bas Verkerk, Ali ( Mohamed Ali) van Fincken-Rempackis en Okidoki van Arie Dijkstra. Als u geld over heeft, dit niet op een IJslandse bank wil zetten, investeer dan in nazaten van deze nieuwe generatie superduiven…

Nog èèn wereldtip voor uw toekomst….Heremans-Ceusters duiven

Ik kom de laatste tijd bij veel liefhebbers op de hokken waaronder hele bekenden maar ook bij hokken die nog niet zo goed spelen met hun duiven maar dit wel willen.

Het begint bij die minder spelende hokken ook met goede duiven, ze hebben vaak het kweekhok vol met “vasthouders” , naamduiven en stamboomduiven maar de kwaliteit is abominabel slecht. Hier krijg ik dan al die duiven stuk voor stuk in de handen, zeg wat ik er van denk, en welke duiven zouden mogen blijven. Liefhebbers die dit de eerste keer laten doen zijn vaak 50% van hun duiven kwijt, maar het overzicht word natuurlijk vele malen beter, en de kosten vele malen lager.

Daarna gaan we van de overgebleven duiven koppeltjes maken op bouw, oogkleur en afstamming, maar alleen van de duiven die een goede beoordeling krijgen, de rest koppel ik niet.

Liefhebbers die dit laten doen door mij of iemand anders( veel betere), gaan het eerste jaar minder jongen kweken, maar…alleen uit de besten. Hun verliezen met de jonge duiven is veel minder omdat ze alleen kweken uit de besten, hun prestaties met de jongen en later met de jaarlingen is veel beter omdat ze alleen kweken uit de besten !!

Is het een garantie wanneer ik duiven koppel het goed komt? NEE ! natuurlijk niet, ik kan niets doen aan de verzorging, geluk, gezondheid, voeding, kennis etc etc, vooral het woordje geluk, maar èèn ding is wel zeker: het is overzichtelijker en de kans op goede duiven is aanzienlijk toegenomen, als het 100% zou zijn had ik zelf 5 kweekkoppels i.p.v. 25.

Nogmaals over goede duiven gesproken, op gezellige avonden die ik heb in het land kom ik soms een super duif tegen, soms een heel goed jong die als jaarling tegen gaat vallen, maar soms een topper in de dop die als jong tegen is gevallen.

Liefhebbers willen niet graag horen dat ik het een goede duif vind als jong maar slecht in de hand waardoor hij bijna altijd als oude tegen gaat vallen, ze maken dan veel stennis op zo’n avond en op de avonden er na in de club met een biertje in de hand.

Zo had ik een zeer goede jonge duif in handen in Harderwijk( zie vorige week), ik vertelde dat het een super jonge duif was maar dat hij zo slecht van bouw en pluim was dat hij het waarschijnlijk als oude duif moeilijk gat krijgen, zo’n liefhebber is dan boos, aan Beute deugd niets meer, waardeloze vent, die geef je zelfs geen hand meer als je hem tegen komt.

Nee, het is niet altijd makkelijk haha, het is net een tentoonstelling, als je 92,5 geeft ben je de beste keurmeester en vragen ze je volgend jaar weer, geef je lage cijfers dan ben je een waardeloze vent.

Bij echte toppers daarentegen gaat het heel anders, die geven je hun beste jonge duif in handen en zeggen dan; ik denk niet dat hij het als jaarling zo doet, ik heb betere voor de toekomst !

Over keurmeesters gesproken( ik ben ook lid van de groep), over een paar weken moet ik in Emmeloord een avondje organiseren, iedereen uit die club sprak me aan in Rosmalen, en iedereen vertelde; We zien er naar uit, behalve de keurmeester in onze club, die vind je een oplichter…ik heb de beste man nog nooit gezien bij Eén van mijn avondjes..
Rare mensen op de wereld hè

Groetjes en tot de volgende keer!

Gert Jan Beute

 Profiel  

Offline
Beheerder
Beheerder
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: Ma Mei 08, 2006 11:28
Berichten: 19041
Woonplaats: Doesburg

Bericht Geplaatst: Za Dec 06, 2008 20:15 
Omhoog  
De column van 14 november

Het kweken van een Crack !

Ik denk dat we allemaal de wens hebben om eens een echte crack te kweken, zo;n duif waar iedereen het over heeft tot ver over de landsgrenzen. Een duif als de 46-Verbart,Merckx,019 en Oud Doffertje of meer van deze tijd de Beatrixdoffer en Kleine Dirk van Gerard Koopman,en wat denkt u van de 31 van Engels & zonen,de 613 van Jos Klak of de Wittebuik van Gaby Vandenabeele.Al deze duiven zijn wereldberoemd door hun eigen prestaties of de prestaties van hun nazaten.

De 46 van Piet Verbart bijvoorbeeld is een rechtstreekse zoon van het klakkoppel Vechter x Witpenneke,deze 46 won 15 x de eerste prijs maar ook zijn zoon de 57 won 8 eersten,maar zelfs nu in 2004 zijn er nog ongelofelijk veel toppers met een vleugje van het Vechter x Witpenneke bloed via hun zoon de 46. Maar de ouders van de 46 zijn eigenlijk de motor achter dit succes,bijna al hun andere kinderen waren ook topduiven op de wedstrijden of in het kweekhok. In de stamboom van de later zo bekende 05 van Bert Camphuis vinden we Vechter x Witpenneke,maar ook in bijvoorbeeld de Generaal van Wout Smeulders zit dit koppel. Maar ook in de wonderboy’s 05/06 , Glamourboy,James Bond,Flits etc Vinden we Vechter x Witpenneke bloed. Zelfs in onze eigen “Superduivin” 00-1188063 die in 2002 de 1e Asduif was van de afdeling Friesland stroomt ruimschoots Vechter x Witpenneke.

Maar op de grote fond is dit zeer opvallend. Enkele lijnen zijn zo sterk dat je kunt spreken van : Overdominatie.

De oude stamduiven zoals de 131 van de Weert of de Dolle van Marijn v.Geel of het Oud doffertje van v.d. Wegen kom je in bijna alle internationale kopduiven tegen. Een van mijn duivenvrienden is Gerard Schlepphorst uit Duitsland(verzamelaar van dure duiven) hij zegt; Er zijn kwekers, zowel doffers als duivinnen, die een uitzonderlijke overdominatie hebben, ze zijn zeer zeldzaam maar ze bestaan wel.

Wanneer je op zoek gaat naar nieuw materiaal, moet je bij een topspeler op zoek naar zijn succeslijn. Ook hij heeft meer soepkippen dan toppers,maar de toppers komen bijna altijd uit dezelfde lijn,dezelfde succeslijn. Wanneer je de kans hebt om jongen te halen bij een topspeler van jouw keuze ga niet over 1 nacht ijs,kijk grondig na de toppers,uit welke lijn komen,hoe is hun na-kweek. Als voorbeeld neem ik nu mensen die ik persoonlijk goed ken; de Gebroeders Borgmans en wijlen Jos v.Limpt “de Klak”.
Bij de gebroeders Borgmans alsmede hun oom Jos Klak zitten alleen zuivere klakken (Janssens), maar jammer genoeg kweken ook zij meer slechte dan goede maar de toppers komen ook bij hun uit de bekende succeslijnen. Bij Jos was dat de laatste jaren vooral de lijn van de Knook 87-2542927, deze Blauwe doffer is de vader van de wereldberoemde 13. In de knook vinden we 2 x de Witoger v.65 van de gebroeders Janssen. Deze lijn; Knook/13 is met recht een overdominante lijn. De beste doffer van Arie v.Beek uit ijzendoorn is waarschijnlijk zijn “Der Bomber” deze absolute crack is uit kleinzoon broer 13. Bij de gebroeders Borgmans eveneens uit Reusel is het vooral de lijn van de 25 en zijn vader de 03. Deze 03 was al jaren een topper op de kweek maar gaf op 7-jarige leeftijd nog even “de 25” met 1e Nationaal Montluqon en 3e Nationaal La Souterraine. En als je de internationale duivenpers een beetje volgt kom je de 03 en de 25 overal tegen in klasbakken(zelfs op de overnacht bij Ingo Schults uit Duitsland).Maar ook weer op eigen hok hadden we in 2000 en 2001 de 1e Asduif in de club uit lijn 03 Borgmans.

Veel van die overdominatie duiven of koppels zijn met een beetje geluk tot stand gekomen. Als Adriaan Wouters zijn “Janssen duivin” niet bij karel Meulemans had gebracht hadden we nooit van de Kadet,Witneus,Piet of Benjamin gehoord. Bij de heer Pieterse zat het wereldberoemde koppel 17 dit waren twee duiven die “over” waren,maar hoeveel supers zijn daar niet uitgevallen.

Toen mijn vader in 1963 begon kreeg hij van twee clubgenoten een duif met zuiver klakbloed in hun aderen,de 42 doffer kreeg hij van Chris v.Olphen en de 17 duivin van Jan Oord. Nu 40 jaar later stroomt in bijna al onze duiven nog steeds het bloed van 42 x 17.Dus met een beetje geluk vaart niemand wel.

Maar kun je het geluk ook een beetje afdwingen?

JAZEKER !.

Als je bijvoorbeeld de boeken van Steven van Breemen leest kom je tot de conclusie dat het wel kan, je kunt een goede kweken door na te denken. Je moet wel zoveel mogelijk fouten uitsluiten,ik bedoel je moet beginnen met uitzonderlijk materiaal. Op eigen hok zijn de twee beste duiven van 2002/2004 ook geboren uit koppels waarover is nagedacht(beide werden 1e Asduif in de afdeling) Deze twee duiven (doffer & duivin) hebben samen ruim 80x (Ja 80 x) het vechter x Witpenneke koppel in hun bloed. De ouders van de doffer waren beide As-duif en wonnen samen 4x1e, de vader van de duivin was Asduif en stond op een dochter van een basiskoppel. Bij de grootouders zien we al broers en zusters.

Op onze hokken in Wilhelminaoord doen we zoals vele van jullie al weten aan lijnenteelt en of inteelt.

Ik moet misschien het verschil even uitleggen;

Lijnenteelt doe je met een crack, je gebruikt hiervoor nazaten in neergaande lijn dus kinderen, kleinkinderen en of achterkleinkinderen van die zelfde crack maar niet van zijn broer of zus. Ik zal een voorbeeld geven : Een dochter van Marco v.Basten x een kleinzoon van Marco v.Basten. Je gebruikt daarvoor een zoon van een andere dochter.

Bij inteelt gebruik je meer de duiven uit een bepaald koppel,dat kan dus ook uit een broer of zuster van Marco v.Basten zijn. Inteelt is ook bijvoorbeeld broer x zus of vader x dochter. Ook kweken met ooms en tantes en neven en nichten is inteelt.

Gommaire Verbruggen zei eens; Geef mij maar de As voor de kweek en laat die ander maar de broer nemen,van de As weet ik zeker dat hij alle nodige eigenschappen in zicht heeft. Het bewijs vinden we in de uitslagen.

Wij beginnen met het samenstellen der koppels altijd met het Vechter x Witpenneke bloed en dan als het even kan koppels uit de zelfde Crack lijn.

Verder moeten de kwekers natuurlijk perfect van bouw zijn,bij ons geen slechte,bleke ogen, geen slechte stuiten,maar wel natuurlijke gezondheid, zachte fijne pennen en ogen met oriëntatie cirkel(liefst compleet rond de pupil).En ik moet zeggen dat we bijna nooit kweken met geelogen,ik zeg bijna want als het een uitzonderlijke vlieger is probeer ik het natuurlijk wel maar dan steeds tegen een oog met veel pigmentatie. Witogen tegen elkaar is geen probleem mits er een donkere kleur bij in zit.

En waar je ook steeds aan moet blijven denken dat je de meeste kansen hebt met een zoon uit een Top-duivin en een dochter uit een Top-doffer. Ook al vliegen deze kinderen van topduiven geen platte prijs, zeer regelmatig geven ze de klasse van hun ouder aan hun kinderen door.

En dan komt het belangrijkste: SELECTEREN ! eerst in de schaal,daarna bij het spenen en daarna tijdens de vluchten. Onze selectie qua gezondheid is heel streng,maar qua prestaties hebben we wat meer geduld, uit ervaring blijkt dat ons “soort” soms pas als jaarling volluit gaat. Maar zoals ik al zei; op gezondheid kun je niet genoeg selecteren. Persoonlijk hebben wij onze duiven altijd in blakende gezondheid (let wel gezondheid is niet het zelfde als form), nimmer zul je dik-zittende duif vinden. Ik vind er natuurlijk wel eens een s’morgens maar die gaat apart voor twee dagen,indien hij niet volledig is hersteld ruim ik hem/haar. Daarin zijn we heel streng,ook al is het een duur aangekochte duif,niet gezond is ruimen.

Groetjes, Gert Jan Beute

 Profiel  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten. U kunt geen berichten wijzigen of nieuwe reacties plaatsen.
Pagina 1 van 5  [ 66 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Ga naar:  


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group :: Style based on FI Subice by phpBBservice.nl :: Alle tijden zijn UTC + 1 uur [ Zomertijd ]
Vertaald door phpBBservice.nl.